Masové kuličky: | |
kuřecí mleté maso | 500 g |
vejce | 1 ks |
mléko | 50 ml |
strouhanka | 65 g |
střední cibule | 1 ks |
olivový olej | 1 lžíce |
nasekaná petrželka | hrst |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
muškátový oříšek | 3/4 lžičky |
Omáčka: | |
kuřecí vývar | 200 ml |
hladká mouka | 2 lžíce |
sladká smetana | 100 ml |
šťáva z 1/2 citronu | dle chuti |
sůl | dle chuti |
O víkendu se chystáme do Ikei a jedna z prvních věcí, co člověka ve spojení s Ikeou napadne, jsou jejich masové kuličky. Dostala jsem na ně chuť, ale podle dostupných receptů jsem neměla všechny potřebné ingredience, tak vznikla variace na stejné téma. Myslím, že tento pokus byl úspěšný, protože kuličky mizely z plechu, rychlostí jakou mizí zboží v akci z obchodních regálů.
Kuřecí maso (stehenní řízky) jsem si namlela, pokud máte maso již mleté, tak se můžete pustit rovnou do přípravy. Cibuli nakrájejte na co nejjemnější kostičky a na oleji orestujte do měkka, tak aby zesklovatěla. Osmahnutou cibulku spolu s větší částí čerstvých bylinek a všemi ostatní ingredience na masové kuličky smíchejte v míse.
Je dobré nechat masovou směs trochu odpočinout v chladu. Mokrýma rukama poté tvarujte stejné kuličky, které pak dáte do zapékací mísy, pokapejte olejem, trochu s nimi zatřeste, aby se olej po nádobě i kuličkách rozetřel a pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30-35 minut.
Jakmile se vám kuličky pečou v troubě, tak si připravte omáčku. Do malého hrnce nasypte mouku a jen tak nasucho ji chvíli opražte (ne dlouho, aby vám nezhnědla, to by pak omáčka měla hnědou a ne bílou barvu), poté přilijte smetanu a pořádně metličkou míchejte, snižte plamen a přilívejte vývar. Je potřeba pořádně promíchávat abyste neměli v omáčce hrudky. Konzistence omáčky záleží na množství přilitého vývaru. Provařte a na konci ochuťte solí a citronovou šťávou.
Kuličky můžete servírovat s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami, omáčkou, brusinkovým džemem a posypané zbylými bylinkami.