Ingredience: | |
čerstvé droždí | 25 g |
kokosové mléko | 250 ml |
moučkový cukr | 30 g |
máslo | 30 g |
polohrubá mouka | 500 g |
sůl | špetka |
vejce | 1 ks |
rum | 1 lžička |
olej | na smažení |
povidla | dle chuti |
rybízová marmeláda | dle chuti |
měkký tvaroh ušlehaný s cukrem | dle chuti |
Dnes jsme měli chuť na sladký oběd. V lednici na mě už dlouho koukalo kokosové mléko, tak jsem jej využila na přípravu vdolečků.
Do poloviny vlažného kokosového mléka nadrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Máslo necháme změknout a utřeme se zbylým cukrem.
Promícháme mouku se solí, přidáme vykynutý kvásek, kokosové mléko, utřené máslo, vejce a cukr. Necháme kynout 30 minut na teplém místě.
Těsto rozválíme na plát cca 1 cm vysoký a vykrajujeme z něj kolečka o velikosti 6 cm. Rozložíme je na pomoučněný vál a necháme kynout ještě cca 20 minut. Ve středu těsta prstem uděláme důlek a pak vdolky smažíme v rozehřáté troubě na 180 stupňů na plechu s pečícím papírem pokapaným olejem. Smažíme dozlatova. Hotové vdolečky ozdobíme povidly nebo rybízovou marmeládou a šlehaným tvarohem.
Podrobné info: