Pažitka
Název:

Vdolky

veganský recept


Vdolky


Ingredience:
Ingredience:
hladká špaldová mouka250 g
droždí3/4 kostky
řepkový olej25 g
sojové mléko150 ml
vanilková esence (nebo vanilkový cukr)1/2 lžičky
třtinový cukr25 g
citron - kůra z něj1/2 ks
sůl špetka
řepkový olej na smažení
K podávání:
povidla dle chuti
tofu tvaroh (tofu, rostlinné mléko, citronová kůra a šťáva, cukr) dle chuti
Postup přípravy:

Manžel dnes zavelel, že by si dal vdolky. Jeho přání je mým rozkazem a tak jsem se do nich pustila. Jedná se o první veganské vdolky v mé kuchařské kariéře a musím říct, že jsou moc dobré. A hlavně děsně jednoduché.

Do mísy prosejte mouku. Doprostřed udělejte důlek, do kterého nadrobte droždí, které zalijte troškou vlažného mléka a zasypte cukrem. 

Jakmile vzejde kvásek (cca 10 minut v teple), tak přidejte ostatní suroviny a vpracujte těsto. Lépe se zpracovává rukama na vále. 

Těsto nechejte hodinu kynout.

Poté těsto na pomoučněném vále propracujte a vyválejte zhruba 2 cm vysokou placku, ze které vykrajujte kolečka. 

Kolečka smažte v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. 

Doporučuji před vložením do oleje prostředek kolečka zúžit.

Po usmažení osušte kuchyňskými papírovými utěrkami, nazdobte a podávejte. Nejlepší jsou teplé.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Lenka Špaček

    zavřít okno