Pažitka
Název:

Vegan burger z červené čočky se zeleninou

veganský recept


Vegan burger z červené čočky se zeleninou


Ingredience:
Placky:
červená čočkacca 250 g
paprika nakrájená na kostičky1/2 ks
větší mrkev nastrouhaná na hrubo1/2 ks
růžičková kapusta nakrájená na menší kousky10 ks
malá růžice brokolice rozebraná na malé růžičky1/2 ks
jarní cibulka podélně přepůlená a nakrájená2 ks
prolisovaný česnek2 stroužky
olivový olej2 lžíce
římský kmín1/2 lžičky
sůl dle chuti
pepř špetka
Bulky:
celozrnná mouka1 a 3/4 hrnku
hladká mouka1 hrnek
pšeničné otruby1/4 hrnku
vlažná voda1 a 1/2 hrnku
cukr1 a 1/2 lžíce
sušené droždí1 a 1/2 lžičky
jedlá soda1/2 lžičky
slunečnicový olej3 lžíce
sůl1 lžička
Postup přípravy:

Včera i dnes se mi vyvedly dva skvělé recepty, které jsem dávala dohromady stylem: pokus – omyl.  Jen se ve výsledku neprojevil ten omyl. Pokud nepočítám tak připálený hrnec, že se ještě teď odmáčí ve dřezu.

Prostě jsem zkombinovala požadavky chutí svých a chutí mého pokusného králíka a pustila se do toho. Díky čemuž vzniklo úžasné pohankové risoto. A burgery z červené čočky. I když je pravda, a asi bych se měla stydět, že jsem svého pokusného králíka trochu převezla. Jeho požadavek bylo něco, co by mu „zalepilo žaludek“, něco prasáckého, nějaká hmota. Třeba smažák. Nadhodila jsem burger. Nadšeně souhlasil. Jenže netušil, že mi už se v hlavě rodil plán, jak si dám kynout celozrnné bulky, jak ony burgery nepotkají maso ani z rychlíku. Jaksi se mi v lednici přemnožila zelenina. A já ji chci jíst snad ve všech možných jídlech, ať už vařenou či za syrova.

Takže jak bulky, tak placky jsou oboje homemade. A ve své podstatě vegan. V lednici mi totiž zůstala jen 2 vajíčka a nechtělo se mi jimi plýtvat. Proto jsem se rozhodla vzít to hákem a vynechat živočišné produkty kompletně. Je pravda, že nakonec to tak úplně nevyšlo, protože jsem pak burgery dozdobila cheddarem a majonézou, ale pokud je vynecháte nebo si seženete vegan verzi někde ve zdravé výživě či si ji vyrobíte, je jejich základ skutečně veganský. 

A neskutečně dobrý.

Po konzumaci prvního kola dokonce došlo na přídavek a mému zarytému milovníkovi masa hlavou ani neproblesklo, že by v tom burgeru bylo málo masa. Mmmm... ano, je třeba se pochválit.

Příprava a samotné pečení:
Bulky:
V ½ hrnku vody jsem smíchala cukr a droždí a nechala vzejít kvásek (asi 10minut).
V míse jsem smíchala všechny sypké ingredience, poté jsem přilila droždí a zbytek vody a olej a asi 5 minut hnětla. V olejem vymazané míse jsem na teplém místě (v mém případě v troubě) nechala těsto 2hodiny kynou.
Těsto jsem rozdělila na 6 částí, vytvarovala bulky a nechala je dalších 45minut kynout. Nakonec jsem je pomazala ještě trochou oleje, posypala lněným semínkem a sezamem a pekla jsem je 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C.

Placky:
Červenou čočku jsem v hrnci osolila, opepřila, zalila vodou (do násobku výšky čočky) a nechala za občasného míchání vařit, dokud se voda pomalu nevyvařila, čočka nerozvařila a nevznikla hustší kaše. Do té jsem vmíchala všechny ingredience. Postupně jsem tvořila placky, kladla jsem je na plech vyložený pečícím papírem (vyšlo mi jich jako na potvoru 7), které se v troubě pekly na 200°C 50 minut (btw. záleží na troubě, takže prostě koukat, kdy budou placky chytat hezky opečenou tmavou barvu a uprostřed přestanou být kašovité a půjdou hezky sundat obracečkou z pečícího papíru). Pokud máte veganský sýr, dejte jej na placky do trouby prohřát a opéct. 

Nakonec už stačí jen bulky rozkrojit, namazat omáčkou či dresingem podle chuti, proklást oblíbenou zeleninou, i avokádo by bylo bezva (ještě mi zůstalo na jeden oběd, tak to asi zkusím), položit placku, přiklopit a sníst. Hranolky jsem dělala, jak už je u mě zvykem, v troubě.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Katka Cinková

    zavřít okno