Ingredience: | |
kokosový olej lisovaný za studena | 75 g |
kokosové máslo | 75 g |
kakao z nepražených kakaových bobů | 55 g |
kokosový cukr | 3 lžíce |
agáve sirup | dle chuti |
100% oříškové máslo (kokosové, arašídové, oříškové, pistáciové...) | dle potřeby |
Musím se přiznat k jedné věci. Jsem závislá na čokoládě! A v poslední době i na cukru samotném. Plně si uvědomuji jak jednoduše člověk této "bílé" droze propadne – a vlastně ani nejde o cukr v podobě bílého cukru – jde o cukr jako takový i ve své přirozené podobě např. v ovoci. Jde o tu sladkou chuť. Existuje řada lidí, kteří se cukru postavili a jednou provždy se jej vzdali. Taková odvykačka není prý žádná sranda. Nemůžete ani zmiňované ovoce. K tomuto bodu jsem se zatím nedostala. Nicméně velmi ráda vyměním rafinovaný bílý cukr a palmový olej za zdravější varianty. Proto jsem pro Vás vytvořila tento recept. Receptů na raw čokoládu je spoustu a příprava je vždy jednoduchá. Povětšinou obsahuje kakaové máslo, které jsem při přípravě čokolády neměla, tak jsem si poradila po svém. Základem receptu je kakao z nepražených kakaových bobů, kokosový olej a máslo a kokosový cukr s agáve sirupem.
1. Na vodní lázni rozpusťte všechny suroviny kromě oříškového másla. Ohřívejte pozvolna a opatrně, ať teplota směsi nestoupne nad 45°C.
2. Na dno každé formičky nalijte trošku čokoládové směsi a dejte na cca 25 minut ztuhnout do mrazáku. Můžete nechat zatuhnout i v lednici, trvá to však o poznání déle.
3. Na ztuhlou čokoládu dejte vždy lžičku oříškového másla, které si předem oslaďte agáve sirupem.
4. Máslo zalijte zbytkem čokoládové směsi, tak aby nebylo vidět.
5. Opět dejte zatuhnout minimálně na 1 hodinu do lednice.
6. Hotové čokolády vyloupněte z formiček a uchovávejte v lednici.
TIP: Čokoládu si oslaďte dle vlastní chuti - klidně můžete přidat o lžičku kokosového cukru více.
TIP: Kokosový olej i kokosové máslo je po kokosu opravdu cítit, proto budou kokosové i čokoládky. Do čokoládové směsi můžete proto přimíchat i strouhaný kokos.
Podrobné info: