Ingredience: | |
ghí/máslo/olej | 2 lžíce |
velká cibule | 2 ks |
česnek | 4 velké stroužky |
semínka anýzu | 1 lžička |
semínka fenyklu | 2 lžičky |
mořská sůl | dle chuti |
velká mrkev | 3 ks |
pastiňák | 2 ks |
fenykl | 2 hlízy |
suché bílé víno | 250 ml |
brambora | 2 ks |
krájená rajčata (čerstvá nebo plechovka v bio kvalitě) | 400 g |
zeleninový vývar nebo voda | cca 1 l |
prášek šafránu | 0,5 g |
nori řasa (natrhaná) | pár plátků |
sušený tymián | 1 lžíce |
uvařené fazole | 2 hrnky |
K servírování: | |
čerstvá větvička tymiánu nebo fenyklu | dle chuti |
pomerančová kůra | dle chuti |
kváskový chléb | dle chuti |
Francouzský recept, bez ryb...a vaření s vínem, po dlouhé době jsem si dala i skleničku. Jídlo je to moc dobré, plné pro nás neobvyklých chutí a vůní z bílého vína, česneku, fenyklu a šafránu, ale také s vůní moře z řasy nori (místo rybího aroma). Pro návštěvu nevegetariánů velký zážitek!
V hrnci rozehřejeme tuk nebo olej a vhodíme do něj fenykl s anýzem. Když se rozvoní, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, osolíme a orestujeme. Pak přidáme nakrájenou mrkev, pastiňák a hlízy fenyklu nakrájené na větší kousky. Opět chvíli restujeme a podlijeme vínem. Pak přidáme šafrán, natrhanou nori řasu, tymián a vaříme asi 45 minut. Když je zelenina uvařená, vložíme ještě fazole a necháme chvíli prohřát.
Podrobné info: