Pažitka
Název:

VEGE burger s quinoou a Celerslaw salátem

vegetariánský recept


VEGE burger s quinoou a Celerslaw salátem


Ingredience:
Ingredience:
středně velká řepa2 ks
quinoa3/4 šálku
malá cibule1 ks
česnek2 stroužky
pepř1 špetka
sůl1 špetka
olivový olej1 lžíce
strouhanka1 hrstka
čerstvé housky1-8 ks
Celerslaw:
VĚTŠÍ MRKEV3 KS
celer1/4 bulvy
jablko1 ks
majolka3 lžíce
jogurt3 lžíce
česnek1 stroužek
sůl1 špetka
pepř1 špetka
Postup přípravy:

Pokud jste milovníci quinoi nebo červené řepy, jste tu správně. Tento vegetariánský burger, si zamilujete!


Na začátku si připravíte quinou. Necháte ji 5-10 minut ležet ve studené vodě a poté ještě pořádně propláchnete pod tekoucí vodou. To aby se zbavila své nahořklé chuti. Když je quinoa připravená, lehce osolíte a dáte vařit v poměru 2 dílky vody na 1 dílek quinoy. To znamená, že přidáte ještě 1,5 šálku vody. Až začne probublávat, stáhnětě plamen na co nejnižší výkon a nechte pomalinku vařit, dokud nevcucne všechnu vodu do sebe. Nechte odpočívat.

Mezitím si nastrouháte řepu na jemném struhadle. Přidáte prolisovaný česnek, cibulku pokrájenou na jemné kousky, koření a quinou.Podle hustoty a konzistence hmoty přidáte strouhanku. Mělo by to být 2-3lžíce. Ze vzniklé směsi vytvarujete placičky a dáte je odpočívat alespoň na hodinu do ledničky. Po vytažení z ledničky můžete rovnou smažit, dokud pěkně neztmavnou.

V mezičase si můžete připravit salát celerslaw. Ano Celerslaw. Není to překlep, šlo spíše o takovu mojí improvizaci Coleslawu ve stylu „Dala bych si burger se salátem, ale v ledničce toho zrovna moc není.“Nicméně výsledek dopadl výborně, možná i lépe než originál a salát se stal sučástí našeho jídelníčku. Jako bonus, tak možná i naučite jíst celer zarputilé celeroodpůrce.

Mrkev, celer a oloupané jablíčko nastrouháte na hrubo. Přimícháte prolisovaný česnek, sůl, pepř, nemajolku a nejogurt. Promícháte a je hotovo. Vychlazený chutná ještě lépe. Do bulek už si to nakombinujete dle chuti. Já dávám přednost salátu a dijonské hořčici.

Dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Veronika Svitáková

    zavřít okno