Ingredience: | |
celer | 1/2 ks |
petržel | 2 ks |
mrkev | 4 ks |
řapíkatý celer | 3 stonky |
pórek | 1/2 ks |
červená cibule | 1 ks |
žlutá cibule | 2 ks |
jarní cibulka | 2 ks |
petrželová nať | dle chuti |
sůl | 3 lžičky |
cukr | 1 lžička |
Připravte si sušenou zeleninu a nebo vegetu doma a bez glutamátu s velkým množstvím soli.
Jediné co k tomu budete potřebovat je zelenina, nůž, struhadlo a sušičku na ovoce a zeleninu.
Pokud si budete chtít svou rozmixovanou zeleninu osolit a osladit, tak jak je to u kupované, tak klidně můžete. Já ale sůl a cukr nepřidávám. Nejste totiž potom omezeni množstvím zeleniny, kterou chcete přidat do jídla.
Část zeleniny si nechám v nastrouhané podobě a část rozmixuji.
Nastrouhaná sušená zelenina se po uvaření třeba v polévce vrátí do původního tvaru a nikdo nepozná, že byla vůbec kdy sušená.
Takto připravenou zeleninu můžete použít nejen do polévek, ale i do omáček a pod maso.
Směs jakou si namícháte, záleží jen na vás. Já kromě základní kořenové zeleniny přidávám s oblibou i nať petržele, celeru, libeček...
Kořenovou zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle a zbytek zeleniny nakrájejte na podobnou velikost.
Směs promíchejte a rovnoměrně v jedné vrstvě rozprostřete na jednotlivá patra sušičky. Čas sušení zeleniny je závislý na značce sušičky a teplotě, kterou nastavíte. Moje sušička má sice 9 pater, ale suší déle, než jiná sušička, kterou jsem měla možnost vyzkoušet. Suším na 70°C po dobu několika hodin. V průběhu sušení jednotlivá patra prohazuji.
Usušenou zeleninu skladujte v suchu a dobře uzavřené sklenici mimo přímé světlo.
Podrobné info: