Pažitka
Název:

Vegetariánská polévka PHỞ


Vegetariánská polévka PHỞ


Ingredience:
Vývar:
oloupaná a nakrájená šalotka2 ks
česnek5 stroužků
celý pórek (omytý a nakrájený)1 ks
oloupaná a nakrájená mrkev2 ks
jarní cibulka2 ks
chilli paprička1 ks
čerstvý zázvor80 g
sušené houby Shiitake (předem namočen ve vodě) hrst
oloupaný pomeranč3 plátky
limetka1/2 ks
celá skořice1 ks
badyán3 hvězdičky
hřebíček5 - 6 ks
pepř pár kuliček
vodacca 3 - 4 l
Polévka:
vývar dle potřeby
rýžové nudle dle potřeby
čerstvý koriandr dle chuti
omáčka TABASCO® Sweet & Spicy pár kapek
předem namočené houby Shiitake hrst
chilli paprička dle chuti
limetková šťáva dle chuti
jarní cibulka hrst
plátky mrkve dle potřeby
Postup přípravy:

Nic vás nedostane při chřipce tak rychle na nohy jako extra silná polévka Phở. Kombinace zeleniny, bylinek a koření v jednom vývaru vás vyléčí raz dva. Já jsem do ní navíc přidala i sušenou houbu shiitake (šitake), která posiluje celkovou obranyschopnost organismu proti virovým onemocněním.  Pokud ji neseženete, skvěle poslouží např. i hlíva ústřičná. Základem této polévky je silný a kořeněný vývar, který si můžete i zamrazit na horší časy. Receptů na vegetariánskou polévku Phở je nespočet a každý ji dělá trošku jinak. Já vám dnes ukážu, jak jsem si ji oblíbila já.

Suroviny na vývar vložíme do velkého hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Poté stáhneme plamen a necháme probublávat cca 1 hodinu. Po hodině vytáhneme z polévky limetku i pomeranč. Pokud bychom to neudělali, vývar by nám zhořkl. Hrnec přikryjeme poklicí a vaříme další dvě hodiny. Jakmile je vývar hotový, přecedíme ho přes plátýnko nebo čistou utěrku. Teprve teď můžeme vývar osolit. Takto připravený vývar můžete rozdělit do uzavíratelných sáčků a zamrazit nebo si rovnou připravit polévku Phở. 

Rýžové nudle uvaříme v osolené vodě. Jakmile budou nudle měkké, scedíme je a propláchneme ve studené vodě. V menším hrnci přivedeme vodu k varu. Přidáme houby shiitake, hrst jarní cibulky a mrkev. Necháme projít varem, ihned stáhneme z plotny a zeleninu zchladíme ve studené vodě.

Do misek naservírujeme rýžové nudle, přidáme spařenou zeleninu, houby a vše zalijeme horkým vývarem. Přidáme čerstvý koriandr, pálivou omáčku a pár kapek limetkové šťávy. Kdo chce, může si do polévky přidat ještě nasekanou chilli papričku.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Michaela Šupáková

    zavřít okno