Ingredience: | |
vlažná voda | 225 ml |
hladká pšeničná mouka | 500 g |
cukr krupice | 5 g |
sůl | 10 g |
čerstvé droždí | 15 g |
rostlinný olej | 20 g |
Pečivo na chlebíčky se hodí na různé oslavy, Silvestry, rauty a podobně. A když jde upéct doma, tak co bych to nezkusila. Veka je o něco hutnější než ty běžně prodávané v obchodě a chce to trochu vychytat grif na jejich stáčení do válečků, ale věřím, že se to časem poddá.
Do mísy nalijeme vodu (teplota asi 30°C), přidáme ostatní suroviny (droždí a sůl ať se moc nedotýkají), promícháme, přendáme do robota a necháme asi 10 minut míchat. (nemusíme nechat vzejít kvásek, recept funguje i bez něj:o)). Vypracované těsto vyklopíme na pomoučený vál(silikonový netřeba pomoučit, dřevěný raději ano), rozdělíme na dvě poloviny, vypracujeme z nich bochánky, velmi lehce je poprášíme moukou, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme 30-45 minut zrát.
Po vyzrání bochánky rozválíme na tenké ovály, přetočíme je delší stranou k sobě, těsto přeložíme, zamáčkneme (viz obrázky) a smotáme do válečku (a ještě několikrát poválíme po směru, aby se spoje lépe propojily a veka se při kynutí a pečení nerozevírala). Konce válečku zapíchneme prstem dovnitř a rukama dotvoříme stejnoměrný váleček. Položíme na plech, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme 40 minut kynout.
Do trouby dáme na spodní rošt starý pekáč (s jeho pomocí budeme rosit troubu tak jako u pečení chleba) a rozpálíme ji na 230°C. Na stření rošt vložíme plech s vekami (neděsíme se faktu, že příliš nenakynuly, ony vyskočí v troubě při pečení), do pekáčku vlijeme asi dvě deci vody (vytvoří se tak oblak páry), troubu rychle zavřeme, teplotu stáhneme na 200°C a pečeme 16-18 minut dozlatova. Troubu neotvíráme dokud není upečeno, ať se pára nedostane ven.
Veky krájíme po vychladnutí
Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.
Podrobné info: