Ingredience: | |
sladkokyselý okurkový nálev | 350 ml |
šunka | 200 g |
sypká želatina | 20 g |
sterilovaný hrášek | 3 lžíce |
drobně nasekané lístky petrželky | 2 lžíce |
menší mrkev uvařená na skus | 1 ks |
nerozklepnutá syrová vejce | 8 ks |
cukr | dle chuti |
ocet | dle chuti |
Každý z vás si určitě občas udělá na másle míchaná vejce. Není od věci si pár skořápek uložit stranou a použít je na naplnění ochuceným aspikem.
Vaječné skořápky umyjeme, na širším konci nožíkem naťukáme malinkou dírku a tu opatrně zvětšíme na průměr cca 2 cm.
Obsah ze skořápek vylijeme do misky a uchováme na pozdější použití.
Skořápky důkladně vypláchneme horkou vodou (můžeme si pomoci ukazováčkem, který se do otvoru hezky vejde a dosáhne na dno i do stran) a dáme je vysušit.
Vysušené vnitřky skořápek pomocí štětečku zlehka vytřeme olejem (pro snadnější pozdější oloupání) a postavíme je do obalu na vejce.
V kastrůlku zahřejeme okurkový nálev, vmícháme želatinu a necháme 10 minut nabobtnat.
Mezitím do mísy nakrájíme na velice drobné kostičky šunku a mrkev. Přidáme hrášek a petrželku, vše promícháme, a touto směsí pomocí kávové lžičky naplníme vaječné skořápky.
Nabobtnalou želatinu malinko zahřejeme, metličkou důkladně promícháme a nalijeme do naplněných skořápek.
Opačným koncem kávové lžičky můžeme obsah ve skořápkách opatrně promíchat, aby se želatina dostala přes nakrájené suroviny hezky ke dnu.
Dáme do lednice na 3 hodiny ztuhnout, můžeme nechat i přes noc, chutě se lépe propojí.
Můžeme si také připravit „bílou verzi“vajíček. Do mísy s nakrájenými surovinami přimícháme 3lžíce tatarky, nebo majonézy. Tato várka vyjde přibližně na 9-10 vaječných skořápek.