Beránek velký: | |
polohrubá mouka | 2 hrnky |
olej | 1 hrnek |
mléko | 1 hrnek |
cukr | 1/2 hrnku |
prášek do pečiva | 1 ks |
vejce | 2 ks |
Beránek olejový malý: | |
polohrubá mouka | 1 hrnek |
olej | 1/2 hrnku |
mléko | 1/2 hrnku |
cukr | 1/4 hrnku |
prášek do pečiva | 1/2 balíčku |
vejce | 1 ks |
Co k Velikonocům neodmyslitelně patří? Jidáše, mazanec a beránek přeci. Takže nesmí chybět ani receptík ode mě, který je velmi jednoduchý, hrnkový, olejová, takže ho zvládne upéct úplně každý. Chuťově je moc dobrý, není suchý a hlavně vyběhnout beránkovi i záda, není prostě placatý.
A proč vlastně na Velikonoce pečeme beránka? V křesťanství je totiž beránek jedním ze symbolů Ježíš Krista, neboť obrazně podle křesťanské víry on je beránek, obětovaný za spásu světa.
Beránek velký
Nejprve všechny sypké ingredience promícháme v míse, poté přidáme 2 celá vejce, mléko a olej. Vše umixujeme v hladké těsto. Formu na beránka si vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Připravené těsto vylijeme do spodního dílu beránka, přikryjeme vrchním dílem a pečeme 60 minut na 180°C.
Beránek olejový malý
Nejprve všechny sypké ingredience promícháme v míse, poté přidáme 2 celá vejce, mléko a olej. Vše umixujeme v hladké těsto. Formu na beránka si vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Připravené těsto vylijeme do spodního dílu beránka, přikryjeme vrchním dílem a pečeme 40 minut na 180°C. Těsta je hodně, takže zbytek vylijeme do malého rendlíku a pečeme vedle.
Podrobné info: