Pažitka
Název:

Velikonoční jidáše


Velikonoční jidáše


Ingredience:
Ingredience:
vlažná smetana na vaření250 ml
droždí20 g
hladká mouka500 g
cukr krystal100 g
sůl1 špetka
rozpuštěné máslo100 g
kůra z citronu1/2 ks
vanilkový extrakt1 lžička
žloutky2 ks
vejce na potření1 ks
;smetana na potření2 lžíce
rozpuštěné máslo20 g
med3 lžíce
Postup přípravy:

Jidáše se pečou na Zelený čtvrtek. Na Zeleném čtvrtku přitom zřejmě není nic zeleného, název zkomolili už v němčině, původně se mu říkalo Lkavý čtvrtek (Greindonnerstag -> Gründonnerstag). A bylo nad čím lkát a naříkat. V ten den byl Ježíš zrazen Jidášem Iškariotským a poté zajat a nakonec i souzen, odsouzen a ukřižován. Na připomínku té zrady se pečou jidáše (nebo taky jidášky). Sladké pečivo, které svým tvarem připomíná provaz - oprátku, na které se Jidáš oběsil. Během pečení se ale nemusíte nechat svázat jen jedním tvarem, klidně si jidáše umotejte do uzlíků, šneků či esíček.

A možná taky uděláte dobře, když si k tomu pečení hodně trochu přivstanete. Pokud totiž sníte před východem slunce jidáše namazané medem, budete po celý rok chráněni před uštknutím hadů a žihadly vos. Krom toho si dejte pozor, abyste se ten den s nikým nehádali a ani si nic nepůjčili, budou se vám po celý rok vyhýbat hádky a naopak si k vám najdou cestu peníze.

Nejdříve si nachystáme kvásek. Do vlažné smetany rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky a cukru, rozmícháme, mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo odpočinout, zhruba 15-30 minut.

Když kvásek vzejde, opatrně k němu přisypeme mouku, cukr a sůl, přidáme vlažné  máslo, citrónovou kůru, vanilku a žloutky. Vypracujeme vláčné těsto. Mísu opět zakryjeme utěrkou a těsto necháme hodinu kynout.

Poté si odebíráme kousky po 50 g, rukou je rozválíme na asi 25 cm dlouhé "hady" a motáme z nich různé tvary. Těsto je vláčné a nelepivé, dobře se s ním pracuje a není potřeba ho podsypávat moukou. Hotové jidáše přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout.

Troubu předehřejeme na 190 °C. Jidáše potřeme vajíčkem rozšlehaným se smetanou, pečeme dozlatova, 15 minut. Ještě teplé je potíráme máslem rozmíchaným s medem.
Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno