Název:Velikonoční jidáše nebo mazanec
Ingredience:
Ingredience: |
droždí | 30 g |
mléko | 150 ml |
cukr krupice | 100 g |
polohrubá mouka | 500 g |
rozpuštěné máslo | 100 g |
žloutky | 2 ks |
vanilkový cukr | 1 ks |
sůl | 1 špetka |
rozinky | 50 g |
citronová kůra | 1 špetka |
rum | 1 malý panák |
rozinky + mandle na ozdobu | 1 hrst |
žloutky na potření | 2 ks |
Postup přípravy:Říká se, že kdo sní JIDÁŠE na Zelený čtvrtek, bude se těšit pevnému zdraví! Tak vám přináším receptík, abyste si je stihli upéct. Jidáše, jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta slazené medem (ještě horké se po vytažení z trouby potíraly medem). Zavinutý tvar Jidášů symbolizuje plodnost a hojnost, tedy tradiční charakteristiky jara. Recept lze využít i na kynutý máslový mazanec, kde rozinky vmícháme do těsta – proto níže vkládám i postup na máslový Mazanec.
Z mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít. Do mísy vložíme mouku, žloutky, rozpuštěné máslo, rum, vanilkový cukr, citronovou kůru a zbývající cukr krupice (lžíci jsme si odebrali na kvásek). Vše promícháme a přidáme kvásek včetně mléka. Zpracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě minimálně hodinu (může být i déle, tak že těsto promícháme a necháme znovu kynout). Pak již jen na vále vyválíme dlouhé provázky z těsta a motáme různé tvary, které zdobíme rozinkami a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme podle velikosti Jidášků na 180 °C do zlatova. Zda je upečeno, můžeme zkontrolovat špejlí.
Postup na máslový Mazanec (bochánek)
Mazanec neboli bochánek vytvarujeme na pomoučněném vále z vykynutého těsta, přeložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme alespoň 15 minut ještě vykynout. Poté mazanec potřeme rozšlehaným žloutkem, nůžkami nastřihneme do kříže (cca 1cmx1cm) a posypeme mandlemi. Bochánek pečeme v předehřáté troubě na 200 °C stupňů asi 10 minut, poté snížíme teplotu na 150 °C stupňů a dopékáme pomalu asi 30 minut.
Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min
Autor:
zavřít okno