Ingredience: | |
starší rohlíky nebo housky | 8 ks |
mléko | 250 ml |
máslo | 2 lžíce |
vejce (kolik ks pečiva, tolik vajec) | 8 ks |
uzené maso, nebo slanina | 250 g |
posekané čerstvé mladé kopřivy | 2 hrsti |
muškátový oříšek | dle chuti |
česnek | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Bílou sobotou končí postní doba! Hlavním pokrmem Bílé soboty je velikonoční nádivka, ve které nesmí chybět mladé kopřivy. Někde se nádivce říká hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina, nebo velikonoční snítek - prostě jiný kraj, jiný mrav. O Bílé sobotě se také peče mazanec a velikonoční beránek a pánové si připravují pomlázky z vrbového proutí.
Rohlíky nakrájíme na kostičky. Smícháme mléko s trochou rozpuštěného másla a se žloutky. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek, prolisovaný česnek a posekané mladé kopřivy. Směs nalijeme na pokrájené rohlíky, přidáme na jemno rozkrájenou vypraženou slaninu, nebo na malé kousky pokrájené uzené maso a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh, ušlehaný ze všech bílků.
Nádivkou můžeme naplnit kuře, nebo ji upečeme samotnou ve vymazaném pekáčku
Podáváme ji teplou s bramborem, nebo studenou s pečivem.
VENDY TIP! Na jaře se mohou nahradit mladé kopřivy čerstvými bylinkami, nebo listovým špenátem.
Podrobné info: