Pažitka
Název:

Velikonoční mazanec


Velikonoční mazanec


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka1 kg
máslo (rozpuštěné, zchladlé)250 g
cukr krupice250 g
droždí (1 kostka)42 g
vlažné mléko150 ml
žloutek + 1 celé vejce3 ks
loupané mandle100 g
rozinky, minimum 2 hrsti dle chuti
šťáva a kůra z citronu1 ks
Postup přípravy:

Recepty na mazance jsou odlišné v každé rodině, ale základ je většinou podobný. Já jsem zkusila v tomto receptu opět trochu změnu - použila jsem třtinový cukr místo normálního a asi to není úplně šťastná volba, protože chuť je trochu karamelová a sladší, ale také to asi bude otázka zvyku. 

Tento "náš" mazanec je kynutý, ale je spousta receptů na nekynuté varianty, jejichž příprava je rychlejší. Ať už se pustíte do jakéhokoliv, přeju vám, ať se povede! Krásné Velikonoce! 

Připravte si kvásek, do mléka rozdrobte droždí a zasypte 1 lžící cukru, nechejte na teplém místě vzejít kvásek, cca 10 minut. Zapracujte si těsto, mouku přesejte a přidejte cukr, vejce, máslo, citronovou šťávu a kůru a nakonec kvásek. Těsto by mělo být tužší a hezky spojené. Vytvarujte bochánek a ten nechejte hodinu kynout na teplém místě. Po hodině kynutí zapracujte do těsta rozinky a část nasekaných mandlí. Nechejte opět hodinu kynout. Před koncem druhého kynutí předehřejte troubu na 200 st. Těsto rozdělte na dva bochánky a ty pomažte rozšlehaným vejcem, můžete je ozdobit zbývajícími mandlemi. Dejte péct, zakryjte alobalem. Po 15 minutách snižte teplotu na 150 st. a pečte ještě cca 45 minut. Poté je vyndejte a potřete směsí ze 3 lžic vody, kapky citronové šťávy a 1 lžičky cukru moučka. Vraťte na pár minut do trouby a poté vyjměte. Až zcela vychladnou, posypete moučkovým cukrem. 

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Tereza Krejčí

    zavřít okno