Název:Velikonoční nádivka s uzeným masem a čerstvými bylinkami
Ingredience:
Ingredience: |
starší housky / rohlíky | 5 ks |
mléko | 250 ml |
žloutky | 5 ks |
bílky | 5 ks |
uzené maso | 400 g |
listový špenát | 2 hrsti |
sůl | 1 lžička |
pepř | 1 špetka |
muškátový oříšek | 1 špetka |
bylinky ( pažitka, petržel, medvědí česnek) | 1 hrst |
Postup přípravy:Dávat večer před Velikonočním pondělím na blog recept na velikonoční nádivku je asi pěkná troufalost či zbytečnost, ale když... vloni jsem ji konečně vyfotila (právě na Velikonoční pondělí) a sepsala i recept, letos plánovala ho včas uveřejnit, abyste si nádivku mohli upéct i vy. Jenže sami asi vidíte, jak to na blogu vypadá. Poslední recept někdy začátkem března a od té doby pusto prázdno. Na Facebooku i na Instagramu jsem před pár dny psala, jak se to se mnou má, ale je mi jasné, že ne každý si tyhle sociální sítě pustil do života. Takže, věc se má tak, že mě letos nějak semlela zima, přidalo se pár drobných zdravotních komplikací a veškeré moje fungování se soustředilo hlavně na běžný každodenní život a zbytek šel lehce/dost stranou. Ale doufám, že už to bude lepší a že se zas budeme potkávat i tady, protože pečení je moje láska, blog je moje radost a vy všichni, co sem chodíte, pečete podle mě a píšete mi komentáře, jste moje pořádná dávka energie! A ještě k té nádivce, stejně jako recept na
mazanec, je podle mojí babičky, je výborná a bez ní si nedovedu Velikonoce představit.
Housky si nakrájíme, případně natrháme, na drobné kousky, dáme je do mísy, pokropíme mlékem a necháme chvíli stát, aby se mléko vsáklo. Mezitím si na malé kostičky nakrájíme uzené maso, omyjeme a osušíme špenát a bylinky a nasekáme je nadrobno. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Rukama nebo vařečkou důkladně prohněteme namočené pečivo, přidáme prošlehané žloutky, sůl, pepř a muškátový oříšek a znovu prohněteme. Vmícháme maso, špenát a bylinky. Nakonec opatrně zapracujeme sníh z bílků, tím se celá směs odlehčí a nabude na objemu.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, nádivku do ní rozprostřeme, navrchu uhladíme. Pečeme dozlatova, zhruba 50 minut. Případně testujeme špejlí, pokud je po vytažení suchá, je nádivka upečená.
Nádivku necháme vychladnout ve formě, teprve poté vyklopíme.
Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy90 min
Autor:
zavřít okno