Pažitka
Název:

Velikonoční zvířátka z kynutého těsta


Velikonoční zvířátka z kynutého těsta


Ingredience:
Ingredience:
hladká špaldová mouka400 g
třtinový cukr50 g
droždí1 kostka (42g)
mléko200 ml
olej150 ml
žloutek2 ks
sůl špetka
olej na potření těsta
plátky mandlí dle potřeby
povidla dle potřeby
Postup přípravy:

Netradiční beránek z kynutého těsta je naší další dlouholetou velikonoční tradicí. Ze zbytku těsta vytvoříme zajíčky, kterým bříška a hlavičky naplníme- já letos plnila povidly, ale samozřejmě druh náplně je na Vás.

Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple vykynout. Zbytek mouky, cukr a sůl smícháme v míse nasucho. Přidáme žloutky, zbylé mléko, olej a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple 45 minut kynout.
Z vykynutého těsta vytvoříme beránka - z malých bochníčků dle fotografie. Na králíčka si oddělíme vždy dva větší kousky a naplníme je povidly, dotvoříme ouška, nožičky a ocásek
Necháme ještě chvilku nakynout, potřeme olejem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno