Ingredience: | |
hladká špaldová mouka | 400 g |
třtinový cukr | 50 g |
droždí | 1 kostka (42g) |
mléko | 200 ml |
olej | 150 ml |
žloutek | 2 ks |
sůl | špetka |
olej | na potření těsta |
plátky mandlí | dle potřeby |
povidla | dle potřeby |
Netradiční beránek z kynutého těsta je naší další dlouholetou velikonoční tradicí. Ze zbytku těsta vytvoříme zajíčky, kterým bříška a hlavičky naplníme- já letos plnila povidly, ale samozřejmě druh náplně je na Vás.
Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple vykynout. Zbytek mouky, cukr a sůl smícháme v míse nasucho. Přidáme žloutky, zbylé mléko, olej a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple 45 minut kynout.
Z vykynutého těsta vytvoříme beránka - z malých bochníčků dle fotografie. Na králíčka si oddělíme vždy dva větší kousky a naplníme je povidly, dotvoříme ouška, nožičky a ocásek
Necháme ještě chvilku nakynout, potřeme olejem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut.