Pažitka
Název:

Vepřenky s hořčičnou kaší


Vepřenky s hořčičnou kaší


Ingredience:
Ingredience:
plecko0,5 kg
rohlík1 ks
mléko nebo voda1 dcl
sladká paprika2 lžičky
čerstvě mletý pepř dle chuti
sůl dle chuti
olej dle potřeby
Bramborová kaše:
brambory typ C0,5 kg
hrubozrnná hořčice1 vrchovatá lžíce
plnotučné mléko2 dcl
máslo2 lžíce
sůl dle chuti
cibule dle chuti
kyselé okurky dle chuti
Postup přípravy:

Vepřenky s cibulí jsou zlatá klasika. Hospodský evergreen i dobrota, kterou připravovaly už naše babičky. Základem je kvalitní maso z plecka, ze kterého se udělají placičky. Ty se pak osmaží a jí s čerstvým křupavým chlebem, hořčicí a posypané cibulí. Vepřenky mám moc ráda a chtěla jsem tuto klasiku trochu pozměnit. Připravila jsem k nim tedy bramborovo-hořčičnou kaši, která se s vepřenkami úžasně doplňuje. 

Natrhejte rohlík a namočte ho do mléka či vody. Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte vařit do osolené vody do měkka (cca 20 minut). Maso nakrájejte na kousky a umelte v mlýnku na střední hrubost (pokud nemáte doma mlýnek, pak si nechejte u řezníka maso z plecka umlít). Z rohlíku vymačkejte tekutinu a prožeňte ho mlýnkem také (nebo přidejte vymačkaný přímo do namleté směsi od řezníka). Přidejte čerstvě namletý pepř, papriku a osolte. Malý kousek vysmažte na pánvi a ochutnejte výsledek. Případně dochuťte. Z masové směsi připravte tenké placičky velikosti dlaně a opečte je dozlatova z každé strany na pánvi s olejem. Uložte v teple. Ohřejte si mléko na kaši. Zceďte brambory a přidejte k nim máslo. Ručním mixérem nebo hnětačem na bramborovou kaši brambory umixujte nebo rozšťouchejte. Přilijte polovinu mléka a opět mixujte. Ochutnejte a případně dosolte. Přidejte hořčici a zbytek mléka a umixujte dohladka. Vepřenky podávejte s bramborovou kaší posypané cibulí, kyselými okurkami a případně ještě s hořčicí podle chuti (plnotučnou nebo dijonskou) servírovanou vedle v misce. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Lucie Bílková

    zavřít okno