Ingredience: | |
krkovice i s kostí | 4 plátky |
přepuštěné máslo | cca 3 lžíce |
velká cibule | 4 ks |
bobkový list | 1 ks |
nové koření | 3 kuličky |
hladká mouka | 1 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Jsou takové druhy omáček, které zrovna svým názvem nelákají a nebo je máme spojené s něčím hrozným ze školní kuchyně.
Cibulová omáčka je ale velice dobrá, a pokud si pohrajete s jejím základem, můžete s ní i zazářit.
Základem chutě této omáčky jsou tři základní věci - přepuštěné máslo, cibule a maso.
Jak vyrobit přepuštěné máslo najde ZDE.
Nemusíte ho zrovna vyrábět hned tři sklenice, ale jedna se vám doma bude hodit. A až ochutnáte, tak zjistíte, že ho vlastně máte málo.
Do vyšší pánve, která má i pokličku dejte ono zmíněné máslo a zprudka orestujte z obou stran krkovičku okořeněnou pouze solí a pepřem.
Dejte maso stranou a do výpeku přihoďte všechnu cibuli. Pokud je třeba, tak přidejte i trochu másla navíc.
Cibuli orestujte opravdu hodně dotmava a přípečků na dně pánve se vůbec nebojte.
Když je cibule, tak akorát - přihoďte i koření jako je bobkový list a nové koření. Na třikrát podlijte malým množstvím vody. Přípečky se hned uvolní a tmavá cibule se okamžitě načne dusit.
Když je v pánvi jen cibule a tuk bez známky vody, poprašte vše moukou. Zamíchejte a nechte chvilku zasmahnout. Takovouto jíšku zalijte cca 1 litrem studené vody a metličkou důkladně rozmíchejte.
Vraťte plátky masa a duste pod pokličkou do měkka. Cibule se postupně rozvaří, ale pokud byste chtěli opravdu hladkou omáčku, tak ji přepasírujte přes sítko.
Jako přílohu můžete zvolit brambory, rýži, bramboráčky, kaši a nebo právě krokety jak vidíte na obrázku.
Podrobný návod jak na ně najdete ZDE.
Dobrou chuť!
Podrobné info: