Ingredience: | |
vepřová kýta | 400 g |
cibule | 260 g (cca 5 ks) |
sušené houby | 4 - 5 hrstí |
worcestrová omáčka | dle chuti |
sojová omáčka | dle chuti |
olivový olej | dle potřeby |
himalájská sůl | dle chuti |
pepř čtyř barev | dle chuti |
voda | dle potřeby |
Šťouchané brambory s cibulkou a pórkem: | |
brambory | dle potřeby |
cibule | dle potřeby |
České Ghíčko | dle potřeby |
himalájská sůl | dle chuti |
pórek | dle potřeby |
Miluji Vendulky kuchařku Vaříme s Vendy. Tento recept na Kotlety na houbách je právě z této úžasné kuchařky.
Milujeme houby a já prostě nedokážu koukat na kuchyňskou linku, na které se na mě směje pětilitrová flaška se sušenými hříbky od babičky.
Zásoby masa v mrazáku potřebovaly rovněž poladit takže jsem se na to vrhla.
Kýtu si naklepeme, osolíme, opepříme. Rozpálíme pánev, na které maso opečeme na Olivovém oleji. Vyjmeme maso a dáme jej do prázdného hrnce a přiklopíme.
Do výpeku z masa přidáme nakrájenou cibuli, orestujeme a zalijeme vodou. Já použila vodu z namočených hub 200-300ml, ale může být jen voda. Cibuli provaříme, rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem. Přidáme houby, (já je nechala tak jak byly namočené bez krájení) osolíme, opepříme, přidáme worcestrovou a sojovou omáčku. Necháme dusit, dokud houby nezměknou.
Když jsou houby měkké, odebereme si část hub, větší část ponecháme v pánvi a opět rozmixujeme, vznikne omáčka, kterou již nebudeme muset zahušťovat. Vrátíme zpět odebrané houby. Ochutnáme, v případě potřeby dosolíme a dokořeníme. Já již maso zpět nevracela, ale druhá varianta podle Vendulčiny kuchařky je vrátit rovněž i maso a krátce podusit a to nám také moc chutná.
Dáme si vařit pokrájené brambory, osolíme a vaříme do měkka. Po uvaření rozšťoucháme. Přidáme na Českém Ghíčku orestovanou cibulku, pokrájíme na tenko čerstvý pórek, zamícháme, dosolíme.
Podrobné info: