Pažitka
Název:

Vepřová kýta na houbách se šťouchaným bramborem a Ghíčkem


Vepřová kýta na houbách se šťouchaným bramborem a Ghíčkem


Ingredience:
Ingredience:
vepřová kýta400 g
cibule260 g (cca 5 ks)
sušené houby4 - 5 hrstí
worcestrová omáčka dle chuti
sojová omáčka dle chuti
olivový olej dle potřeby
himalájská sůl dle chuti
pepř čtyř barev dle chuti
voda dle potřeby
Šťouchané brambory s cibulkou a pórkem:
brambory dle potřeby
cibule dle potřeby
České Ghíčko dle potřeby
himalájská sůl dle chuti
pórek dle potřeby
Postup přípravy:

Miluji Vendulky kuchařku Vaříme s Vendy. Tento recept na Kotlety na houbách je právě z této úžasné kuchařky.
Milujeme houby a já prostě nedokážu koukat na kuchyňskou linku, na které se na mě směje pětilitrová flaška se sušenými hříbky od babičky. 
Zásoby masa v mrazáku potřebovaly rovněž poladit takže jsem se na to vrhla.

Kýtu si naklepeme, osolíme, opepříme. Rozpálíme pánev, na které maso opečeme na Olivovém oleji. Vyjmeme maso a dáme jej do prázdného hrnce a přiklopíme. 
Do výpeku z masa přidáme nakrájenou cibuli, orestujeme a zalijeme vodou. Já použila vodu z namočených hub 200-300ml, ale může být jen voda. Cibuli provaříme, rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem. Přidáme houby, (já je nechala tak jak byly namočené bez krájení) osolíme, opepříme, přidáme worcestrovou a sojovou omáčku. Necháme dusit, dokud houby nezměknou.
Když jsou houby měkké, odebereme si část hub, větší část ponecháme v pánvi a opět rozmixujeme, vznikne omáčka, kterou již nebudeme muset zahušťovat. Vrátíme zpět odebrané houby. Ochutnáme, v případě potřeby dosolíme a dokořeníme. Já již maso zpět nevracela, ale druhá varianta podle Vendulčiny kuchařky je vrátit rovněž i maso a krátce podusit a to nám také moc chutná.

Dáme si vařit pokrájené brambory, osolíme a vaříme do měkka. Po uvaření rozšťoucháme. Přidáme na Českém Ghíčku orestovanou cibulku, pokrájíme na tenko čerstvý pórek, zamícháme, dosolíme.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno