Pažitka
Název:

Vepřová kýta z pomalého hrnce, se zeleninovo-cuketovou omáčkou a rýží


Vepřová kýta z pomalého hrnce, se zeleninovo-cuketovou omáčkou a rýží


Ingredience:
Ingredience:
vepřová kýta1100 g
cuketa500 g
celer400 g
mrkev300 g
cibule2 ks
sladkokyselé okurky4 ks
bílé víno250 ml
bobkový list2 ks
nové koření6 kuliček
pepř6 kuliček
hřebíček5 ks
skořice celá2 cm
oleje2 lžíce
sůl
smetana ke šlehání 33%1 ks
Postup přípravy:

Z cukety se dá udělat spousta dobrot a tak jsem se rozhodla pro výbornou omáčku s masem. Samozřejmě by to nešlo bez mého oblíbeného pomalého hrnce. Maso je krásně měkké, šťavnaté a zelenina dodala tu správnou chuť a vůni.

Cuketu nastrouháme na hrubých slzičkách a zbývající zeleninu nakrájíme.
Do vajíčka na čaj dáme koření a vše dáme do kameninové nádoby pomalého hrnce.
Maso osolíme, v pánvi na rozehřátém oleji prudce ze všech stran opečeme a dáme do hrnce na zeleninu.
Do výpečku v pánvi nalijeme víno, prudce převaříme a z okrajů seškrábneme přípečky.
Nalijeme do hrnce, přiklopíme poklicí a hrnec necháme na II. stupeň pracovat 4 hodiny.
Poté měkké maso a koření vyndáme a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem.
Omáčku podle potřeby naředíme smetanou, dochutíme solí, vložíme nazpět maso a hrnec necháme ještě 20 minut na II. stupni pracovat.

Naporcované maso podáváme s omáčkou. Na přílohu se hodí rýže nebo knedlík.


Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno