Pažitka
Název:

Vepřová panenka na červeném víně s brusinkami a bramborami pečenými v troubě společně s šalotkou a tymiánem


Vepřová panenka na červeném víně s brusinkami a bramborami pečenými v troubě společně s šalotkou a tymiánem


Ingredience:
Ingredience:
olivový olej dle potřeby
vepřová panenka6 - 8 plátků (cca 1,5 cm)
jakostní víno odrůdové červené, polosuché2 dcl
kompotované brusinky3 - 4 lžíce
lahůdková maďarská paprika Grešík dle chudi
cibule1 ks
šalotka2 ks
brambory dle potřeby
sůl dle chuti
čerstvý tymián dle chuti
Postup přípravy:

Vepřovou panenku už jsme dlouho neměli. Ani si nevzpomenu, kdy tomu naposledy bylo. Když mi teta řekla, že jedou do Makra, přišla zrovna babička a povídá jí "přivezte tu vepřovou panenku z toho mladého pašíka". No nepřemýšlela jsem dlouho, než ze mě vyběhlo " vezmi mi ji také". Druhý den manžel dovezl nákup a já si mlsně prohlížela dovezené masíčko. Manžel chtěl jen na přírodno, ale mně se zachtělo zkusit něco jiného, a tak vznikla panenka s brusinkami.

Vepřovou panenku omyjeme, osušíme, rozmáčkneme dlaní, osolíme z obou stran a stejně tak posypeme paprikou. Na rozpáleném oleji opečeme z obou stran, vyjmeme, vložíme do hrnce a přiklopíme. Na výpeku z masa orestujeme pokrájenou cibuli, podlijeme vínem a dusíme do změknutí cibule, kterou následně rozmixujeme tyčovým mixérem, omáčka se tím krásně zahustí, přidáme kompotované brusinky, já dala 3 lžíce, záleží na Vaší chuti, zamícháme, případně dosolíme a vrátíme zpět opečenou panenku.

Podáváme s pečeným bramborem v troubě s šalotkou a tymiánem. Brambory očistíme, nakrájíme na libovolné tvary, přidáme pokrájenou šalotku, osolíme a přidáme větvičky čerstvého tymiánu, dáme upéct do trouby.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno