Ingredience: | |
vepřová panenka | 3 porce |
středně velký lilek | 1/2 ks |
smetana ke šlehání | 100 g |
plnotučné mléko | 150 ml |
rozmarýn | 2 snítky |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
olej | dle potřeby |
Vepřová panenka je ten kousek masa, který k doladění potřebuje vlastně jen hrozně málo. Tentokrát na mě z lednice zavolal lilek, tak jsem si řekla, že právě on bude "to správné málo", které z našeho oběda udělá luxusní zážitek.
Vepřovou panenku osolte, opepřete a společně se snítkou rozmarýnu naložte do oleje. Nechte alespoň hodinku odpočívat. Lilek nakrájejte na kolečka, osolte a nechte takzvaně "vypotit", aby ztratil svou nahořklost. Vypocenou šťávu osušte papírovým ubrouskem.
V pánvi rozpalte menší množství oleje a panenku na něm zprudka opečte ze všech stran. Stejně tak s ní opečte i lilek. Až oboje zezlátne, podlijte smetanou a mlékem, přidejte druhou snítku rozmarýnu a zredukujte pár minut, dokud nebudete mít omáčku. V případě potřeby ji osolte a opepřete, lilek můžete (ale nemusíte) v omáčce rozmixovat nebo rozmačkat.
Podávejte s opečenými bramborami, kaší a nebo kuskusem, jako jsem to udělala já.
Dětská specifika: