Ingredience: | |
vepřová panenka | 600 g |
33% smetana | 1 kelímek |
cibule | 1 ks |
sýr Rokfór (Niva) | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
olej | dle potřeby |
Slaný roztok: | |
sůl | cca 6 lžic |
voda | 1 l |
Americké brambory: | |
brambory | 500 g |
olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
Co si o víkendu připravit vepřovou panenku? Je to luxusní záležitost, které prostě nejde odolat. Takto pěkně do růžova jsme ji připravili v pořadu Hezky česky s Vendy a Adamem na TV Paprika CzSk.
Celou panenku naložíme do slaného roztoku minimálně na 3 hodiny. Slaný roztok si připravíme z vody a soli. Panenku po naložení vyjmeme, jemně osušíme a orestujeme ze všech stran na rozpáleném oleji, aby se nám maso zatáhlo. Poté panenku vložíme do pekáčku a ve vyhřáté troubě na 190 °C pečeme 10 minut. Jakmile panenku vyjmeme z trouby, necháme ji pod alu fólií odpočívat asi 6 minut. Mezitím si připravíme přeliv. Na výpek od restování panenky vložíme na jemno pokrájenou cibulku a necháme zesklovatět. Poté zalijeme smetanou a přidáme nastrouhaný sýr s modrou plísní. Sýr necháme rozpustit a smetanu zredukovat. Poté můžeme servírovat nařezané medailonky s přelivem a podáváme s americkým bramborem.
AMERICKÉ BRAMBORY
Brambory umyjeme, neloupeme a nakrájíme na měsíčky. Poté vložíme do keramické formy (nebo na plech vyložený pečicím papírem), postříkáme olejem a posypeme kořením na americké brambory nebo grilovacím kořením. Pečeme je na 200 °C, průběžně promícháme, aby byly ze všech stran dobře opečené.
Fotos: Katalin Sándor
Všechny recepty z pořadu najdete na: www.tvpaprika.cz
Podrobné info: