Pažitka
Název:

Vepřová pečeně na cibuli a česneku


Vepřová pečeně na cibuli a česneku


Ingredience:
Ingredience:
vepřová pečeně bez kosti600 g
velká cibule4 ks
česnek4 - 6 stroužků
sádlo dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
mletý kmín dle chuti
Zelí:
sterilované zelí1 sklenice (640g)
malá cibule1 ks
sůl dle chuti
cukr dle chuti
sádlo dle potřeby
kmín dle chuti
ocet dle chuti
hladká mouka dle potřeby
Bramborový knedlík:
vychladlé brambory vařené ve slupce750 g
hrubá mouka200 - 250 g
dětská krupička3 lžíce
vejce1 ks
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Máte rádi tuhle českou klasiku stejně jako já? Ano, pravá hospodská mňamka, ale když ono je to tak dobré! Včera jsem kvůli dětem pekla vepřovou pečení, která je libová, takže jsem si trochu pohrála se sosíkem, aby nebyl pokrm suchý. Já to prostě miluji!

Vepřová pečeně

Nejprve si vepřovou pečeni osolíme, opepříme a okmínujeme. Poté si v pekáčku rozpustíme sádlo a na něm orestujeme váleček masa ze všech stran, hezky pěkně do zlatova. Když máme vepřovou pečeni orestovanou, tak ji z pekáčku vyjmeme na talíř a na sádlo přidáme cibuli na jemno pokrájenou: Cibulku restujeme do tmavě hnědé barvy, pak přidáme pokrájený česnek, promícháme, odstavíme ze sporáku a vložíme zpět orestovanou vepřovou pečeni. Pak podlijeme vodou, přiklopíme pekáček víkem a dáme péci do trouby na 200°C do měkka - nezapomeneme průběžně podlívat, polívat pečeni a lžící škrábat napečený okraj pekáče, který nám zajistí tmavě hnědou barvu výsledného "sosu". Když máme maso měkké, tak odklopíme víko pekáče, aby se nám dopekla kůrčička. Upečenou vepřovou pečeni vyjmeme z pekáčku a za pomocí ponorného mixéru rozmixujeme dohladka.

Zelí

Nejdříve slijeme lák ze zelí a necháme jej okapat. Na sádle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme zelí, osolíme, okmínujeme, zakápneme trochu octem a přisypeme cukr a nakonec zaprášíme moukou.

Bramborový knedlík

Brambory na knedlíky je nejlepší uvařit si den dopředu, aby nám vychladly a těsto drželo při samotném vaření lépe. Nejprve všechny brambory oloupeme, pak si dáme stranou 3 nebo 4 brambory a jenom je rozmačkáme, abychom v těstě měli i kousky brambor. Ostatní brambory najemno nastrouháme. Mezitím si dáme vařit osolenou vodu, ale soli dáme jen špetku, protože brambory tu sůl do sebe hodně nasáknou.

Když máme brambory nastrouhané, vysypeme je na pracovní desku, uděláme do nich důlek, do něj dáme ostatní ingredience a postupně vypracujeme pevné těsto. Podle typu brambor můžeme přidat ještě trochu krupičky. Nakonec už je vypracujeme šišky (těsto by mělo být pevné, ale né tuhé), ty vložíme do vroucí vody a vaříme 20 minut.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno