Ingredience: | |
vepřová pečeně | 1000 g |
mletý barevný pepř | 5 kuliček |
sůl | dle chuti |
čerstvá majoránka | dle chuti |
směs lesních hub | 180 g |
menší cibule | 3 ks |
vývar nebo voda | dle potřeby |
mléko nebo smetana | 150 ml |
hladká mouka | dle potřeby |
sádlo nebo olej | dle potřeby |
houbové koření | dle chuti |
Také se vám letos zadařilo a máte doma přebytek hub? Využijte je například k vepřovému masu. Masíčko je krásné křehké a omáčka s houbami vynikající.
Z upravené vepřové pečeně seřízneme silnější plátky, zasypeme majoránkou (lepší je, když bylinky do masa zlehka vklepeme paličkou).
Osolíme, okořeníme mletým barevným pepřem a obalíme bohatě v nasekané majoránce.
Na pekáčku rozpustíme sádlo (olej), vložíme plátky masa a posypeme houbovým kořením. Takto necháme maso nejméně dvě hodiny odpočívat.
Pekáček s masem vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů, zalijeme vývarem nebo vodou, Pak dál maso zvolna pečeme na 170 stupňů. Přeléváme výpekem.
Nakonec vložíme k pečeni i plátky hub a ještě dusíme (můžeme houby podusit i mimo pekáček a přidat nakonec k masu). Ke konci pečení smícháme 150 ml vody (mléka) s hladkou moukou. Necháme probublat na cca 10 minut. Podáváme s kvalitními těstovinami (pappardelle).