Pažitka
Název:

Vepřová plec podle Vendy


Vepřová plec podle Vendy


Ingredience:
Ingredience:
sádlo2 lžíce
vepřová plec1 kg
velká cibule2 ks
protlak1 ks (115g)
velká mrkev2 ks
celer kousek
kyselá okurka2 ks
smetana1 lžíce
hladká mouka1 - 2 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
vývar dle potřeby
Postup přípravy:

Už jsem nevěděla co uvařit. To asi znáte, že jo? Tak jsem se zeptala Vendulky, co by si přála. Odpověď byla taková, že by ráda omáčku, aby tam byla kyselá okurka, ale ne ta hnědá omáčka (pozn. Vendulka mi chtěla říct, že nechce Znojemskou). A pak mi řekla, že by omáčka měla být červená, a aby tam byla i mrkvička. No a tak vznikla tato úžasná omáčka, kterou vám mohu ze srdce doporučit, protože je to zas něco úplně jiného, ale moc dobrého.

Vepřovou plec osolíme, opepříme, a pokud ji chceme mít hezkou v řezu, tak ji prošpikujeme mrkví (není to však podmínkou). V hrnci rozehřejeme sádlo a na něm zesklovatíme na jemno pokrájenou cibuli. Připravenou vepřovou plec opečeme ze všech stran, aby se nám hezky zatáhla. Poté přidáme rajčatový protlak, zalijeme vývarem a necháme dusit do měkka. Mezitím, co se nám dusí maso, tak si oloupeme mrkve a celer a dáme si zeleninu vařit zvlášť do osolené vody. Měkké maso vyjmeme a uložíme na teplé místo. Šťávu z masa zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou v troše vody, necháme provařit, na zjemnění omáčky přidáme trochu smetany a dochutíme solí a pepřem. Provařenou omáčku nakonec přecedíme přes cedník, abychom ji měli krásně hladkou. Do hotové omáčky přidáme uvařenou nakrájenou zeleninu, pokrájenou kyselou okurku a můžeme servírovat společně s plátky vepřové plece. Jako přílohu zvolíme houskový knedlík, bramborový knedlík, těstoviny, ale hodí se skvěle i rýže.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno