Ingredience: | |
vepřové maso vcelku (plec nebo kýta) | 700 g |
celer | 600 g |
tence nakrájená uzenina | 150 - 200 g |
vývar nebo voda | 300 ml |
rybízová marmeláda | 3 lžíce |
velká cibule | 1 ks |
olej | 2 lžíce |
plátek másla | 1 cm |
mletý pepř | dle chuti |
sůl | dle chuti |
čerstvé bylinky | na ozdobu |
Příloha: | |
kuskus nebo rýže | dle chuti |
Nebojíte se v kuchyni experimentovat? Jestli ne,tak vyzkoušejte kombinaci vepřového masa,celeru a pikantní domácí marmelády z červeného rybízu.
Celer nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Cibuli nakrájíme nadrobno.
Maso opláchneme, osušíme, ostrým nožem rozřízneme na plát a nejlépe přes potravinářskou folii rozklepeme od středu do stran.
Plát masa po obou stranách mírně osolíme a opepříme. Z vnitřní strany potřeme 2lžícemi marmelády a poklademe nakrájenou uzeninou. Hustě posypeme částí nastrouhaného celeru, zavineme do rolády a zajistíme nití.
V papiňáku na rozehřátém oleji do zlatavé barvy orestujeme cibuli, položíme roládu a ze všech stran ji prudce osmažíme. Podlijeme vývarem, zasypeme zbytkem nastrouhaného celeru a přidáme lžíci rybízové marmelády.
Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu dusíme na slabém plameni doměkka(kýtu cca 30minut, plec cca 40minut).
Po ochlazení hrnec otevřeme, roládu vyjmeme stranou a uchováme v teple. Šťávu v hrnci ponorným mixérem rozmixujeme, přidáme plátek másla a podle potřeby dochutíme solí. Silným varem odvaříme na hustější konzistenci.
Pokud chceme více šťávy, můžeme v troše vody rozmíchat 1-2lžičky solamylu a 2minuty provaříme.
Z rolády odstraníme nitě, maso nakrájíme na porce a podáváme s kuskusem, nebo s rýží.
Roládu také můžeme podávat s pečivem po studenu, nakrájenou na tenčí plátky.