Pažitka
Název:

Vepřové maso s celerovo-okurkovo-hráškovou omáčkou bez zahuštění moukou


Vepřové maso s celerovo-okurkovo-hráškovou omáčkou bez zahuštění moukou


Ingredience:
Ingredience:
vepřová kýta850 g
větší celer1 ks
zauzená slanina180 g
velká šalotka1 ks
sádlo nebo olej2 lžíce
salátová okurka1 ks
zmražený hrášek hrst
sůl dle chuti
pepř dle chuti
nové koření dle chuti
bobkový list dle chuti
kurkuma špetka
masový vývar z vepřových kostí na podlití
zakysaná smetana1 ks
Postup přípravy:

Velmi jemná omáčka, která chutí připomíná svíčkovou s navinulou chutí salátové okurky a hrášku.

Vepřové kosti zalijeme vodou a povaříme.

Bulvu celeru oloupeme, salátovou okurku omyjeme a nakrájíme na plátky. Hrášek vyndáme z mrazáku. Na sádle (oleji) v nádobě orestujeme pokrájenou šalotku a slaninu. Přidáme vepřovou kýtu a opečeme ji ze všech stran. Podlijeme vývarem z kostí, přidáme výše uvedené koření, pokrájený celer a necháme krátce podusit. Pak maso přendáme do pekáčku, s vývarem i kořením a dusíme cca hodinu v rozehřáté troubě. Nakonec přidáme pokrájenou salátovou okurku a ještě chvíli dusíme. Když je maso měkké, vyndáme jej na talířek a udržujeme v teple. Ponorným mixérem rozmixujeme sos s celerem a okurkou do hladké konzistence. Podle chuti osolíme a opepříme. Můžeme ještě také okyselit citronovou šťávou. Zakysanou smetanu s trochou omáčky rozmícháme v hrnku a vlijeme do rozmixované omáčky, kterou stále mícháme. Nakonec vsypeme mražený hrášek, který jen  krátce prohřejeme. Maso nakrájíme na plátky. Podáváme s těstovinami, rýží, knedlíkem apod. Nezahušťujeme žádnou moukou, neboť omáčka je i tak hustá.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno