Ingredience: | |
vepřová plec | 800 g |
mrkev | 4 - 5 ks |
pórek | 1/2 ks |
střední cibule | 1 ks |
olej | dle potřeby |
vývar | cca 900 ml |
hladká mouka (špaldová) | 1 lžíce |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
vícebarevný pepř | dle chuti |
muškátový oříšek mletý | 1/2 lžičky |
máslo | 1 lžíce |
citronová šťáva | dle chuti |
petrželka | k podávání |
Noky: | |
brambory | 500 - 600 g |
hrubá mouka | 150 g |
polenta | 150 g |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
vejce | 1 ks |
Kombinace masa a zeleniny je u nás vždy vítaná. Klasika, která se u nás vaří a je oblíbená jak u dospělé, tak i dětské části rodiny je maso (může být vepřové, hovězí i krůtí) na mrkvi a pórku. Jídlo, které není na přípravu nikterak složité, a řekla bych, že jej zvládne opravdu každý. Nejraději ho máme s bramborovo-polentovými noky.
Nejprve si očistíme maso a nakrájíme na středně velké kostky. V hrnci si na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou cibulku. Poté přidáme maso, které zarestujeme, tak dlouho, dokud se neodpaří většina šťávy, kterou maso pustilo. Poté orestované maso poprášíme lžící mouky a opět zarestujeme. Podlijeme většinou vývaru, osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Maso dusíme tak cca 35 minut. Potom k masu přidáme na půlměsíčky nakrájenou, očištěnou mrkev a na kolečka nakrájený pórek. Dolijeme zbytek vývaru, tak aby maso i zelenina byly lehce ponořeny, ale ne zcela zalité. Maso se zeleninou dusíme cca 15 minut, až je maso i zelenina měkké. Směs dochutíme citronovou šťávou a nakonec zamícháme lžíci vychlazeného másla. Před podáváním můžeme posypat nasekanou petrželkou. Podáváme např. s bramborovo-polentovými noky.
Brambory uvařte ve slupce a nechte je zcela zchladnout, oloupejte je a nastrouhejte na jemné straně struhadla, nebo pokud máte lisovač na brambory, tak jím brambory protlačte. Poté k bramborám přisypte mouku, polentu, sůl, vyklepněte vejce a vše zpracujte do hladkého těsta. To dejte na půl hodiny odpočinout do ledničky (pokud pospícháte, lze vynechat). Poté z těsta válíme válečky, které nakrájíme na malé nočky či tvarujeme do šišek. Vařte ve vroucí osolené vodě dvě až tři minuty po vyplavání.
Podrobné info: