Pažitka
Název:

Vepřové srdce na slanině, zelenině a zeleném pepři


Vepřové srdce na slanině, zelenině a zeleném pepři


Ingredience:
Ingredience:
vepřové srdce800 g
řepkový olej (sádlo) dle potřeby
Vahalova slanina (nebo libová)180 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
celý zelený pepř dle chuti
bobkový list2 - 3 ks
jalovec2 kuličky
šťáva z citronu (ocet) dle chuti
mrkev2 ks
petžel1 ks
celer1/2 ks
uzená paprika dle chuti
máslo plátek
vývar nebo voda dle potřeby
sojové mléko (smetana) + hladká mouka na zahuštění
Postup přípravy:

Jídla z vepřového srdce máme u nás doma moc rádi. Dnes je zkusila připravit na kořenové zelenině, takže se chutí podobá svíčkové.

Srdce kuchyňsky upravíme, pokrájíme na větší kostky a vložíme do mísy. Očištěnou kořenovou zeleninu pokrájíme na větší kousky, přidáme uvedené koření, zakapeme olejem a šťávou z citronu. Vše dobře promícháme a necháme v míse v chladu společně se srdcem do druhého dne. 

Druhý den naložené kousky srdce s kořením a zeleninou vložíme na rozehřátý olej do tlakového hrnce, orestujeme, přidáme uzenou papriku a promícháme. Zalijeme vodou nebo vývarem a tlakujeme nejdříve cca 15 minut. Po této době vyjmeme zeleninu, odstraníme koření a ještě tlakujeme maso bez zeleniny cca 20 minut (srdce je sval, je třeba tlakovat doměkka). Po této době maso přecedíme do druhé nádoby, znovu necháme probublat, přidáme pokrájenou zeleninu a zakvrdláme moukou s vodou (vývarem). Nakonec ještě cca 8 - 10 minut povaříme. Zjemníme máslem a podle potřeby dochutíme solí, pepřem a případně ještě dokyselíme.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno