Pažitka
Název:

Vepřové srdce na smetaně


Vepřové srdce na smetaně


Ingredience:
Vývarr:
vepřová srdce2 ks
sůl2 lžičky
bobkový list3 ks
nové koření5 kuliček
černý pepř5 kuliček
Omáčka:
máslo2 lžíce
sádlo1 lžíce
střední mrkev1 ks
celer50 g
plnotučná hořčice2 lžíce
cukr1 lžíce
citrónová šťáva2 lžíce
ocet1 lžíce
mouka2 vrchovaté lžíce
kelímek smetany 31%1 ks
pepř čerstvě mletý špetka
sůl špetka
Příloha:
houskový knedlík
Postup přípravy:

Někdo nemá vnitřnosti rád, jiný by se toho ujedl. Je na každém z vás jestli vás tento recept nabudí, pro přípravu nedělního oběda. 

Srdce řádně propláchneme pod studenou vodou a důkladně zbavíme všech krevních sraženin. Vložíme do hrnce ( tlakový nám ušetří čas ) přidáme všechny ingredience a vaříme doměkka. V tlakovém hrnci to trvalo cca 45 minut. Pokud vaříme v "normálním" hrnci sbíráme pěnu, která se nám při vaření tvoří.Po uvaření srdce vyjmeme a necháme trochu vychladnout. Pak srdce zbavíme všech nepěkných věcí, jako je tuk, trubice apod. Nakrájíme na nudličky.

Máslo a sádlo rozpálíme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zpěnit. Přidáme na slzičkovém struhadle nastrouhanou mrkev a celer a přidáme k cibuli. Přisypeme cukr a restujeme cca 10 minut. Přidáme citronovou šťávu, mouku a vymícháme světlou jíšku, na kterou nalijeme vlažný vývar. Promícháme a necháme provařit. Doladíme chutě, přidáme ocet, cukr, sůl a pepř, vše dle vlastních chutí. Nakonec přidáme šlehačku a ještě chvilku provaříme. Poté omáčku propasírujeme. Můžeme zjemnit kouskem másla. Do omáčky dáme nudličky ze srdíček a krátce prohřejeme. Podáme s houskovým knedlíkem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno