Pažitka
Název:

Vepřový bok pečený na jablkách a hruškách


Vepřový bok pečený na jablkách a hruškách


Ingredience:
Ingredience:
bůček s kostí1 ks
cibule1 ks
jablka2 ks
ruška1 ks
česnek6 stroužků
kmín dle chuti
sůl dle chuti
pomerančová šťáva dle chuti
Postup přípravy:

V mrazáku se krčil bůček. Tučné maso se u nás moc nedělá, je nám po něm vždy tak trochu těžko. Přemýšlela jsem, jak a s čím ho zkombinovat. Tak tady máte výsledek. Snad vás učaruje, jako mně.

Nejdřív si oloupejte ovoce, cibuli a česnek. Česnek prolisujte. Maso nakrájejte podél kostí na proužky, kůži nakrojte, osolte, okmínujte a potřete prolisovaným česnekem. Na dno pekáče dejte cibuli, jablka a hrušku, pak přidejte maso kůží nahoru. Podlijte minimálním množstvím vody, přiklopte víkem a pečte na 220°C asi hodinu, pak ztlumte na 200°C a pečte další hodinu. Když je maso měkké, odkryjte víko a pečte do křupava. Když máte upečeno, vyndejte maso bokem a výpek se vším všudy přelijte do vysoké nádoby, ve které se vám bude dobře mixovat. Odlijte přebytečný tuk, nechte tak akorát nad směs ovoce a cibule a rozmixujte na hladkou a hustou omáčku. Dle potřeby nařeďte a ochuťte šťávou z pomeranče nebo citrónu.
Servírujte s pečenými brambory, knedlíky, chlebem, tmavou bagetou, salátem nebo křenem.

Tip: Slitím přebytečného tuku vám vznikne výborně ochucené sádlo, které můžete použít jen tak na chleba nebo k přípravě dalších pokrmů.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno