Pažitka
Název:

Vepřový plátek v kedlubnovém krému


Vepřový plátek v kedlubnovém krému


Ingredience:
Ingredience:
vepřová plec vcelku700 g
gazdovská slanina (může být i anglická nebo spišská)170 g
cibule1 ks
větší kedluben1 ks (cca 450 g)
plnotučná hořčice dle chuti
mletý barevný pepř špetka
sůl dle chuti
olej1 lžíce
libeček pár lístků
Postup přípravy:

Vepřové maso připravované v papiňáku s kedlubnou. Pokud nemáte papiňák, nezoufejte, jen se vám doba vaření trochu protáhne.

Cibuli nakrájíme nadrobno,1/4kedlubnu nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle a zbytek nakrájíme na větší kostky.
Maso opláchneme a osušíme. Ostrým, úzkým nožem do něj prořízneme otvor, který zlehka vyplníme hořčicí.
Ze slaniny ukrojíme delší špalíčky, které natlačíme do otvoru v mase. Maso pro udržení hezkého tvaru utáhneme nití, lehce osolíme a posypeme pepřem.
Zbývající část slaniny nakrájíme na drobné kostičky a v hrnci osmahneme do zlatavé barvy. Část osmažené slaniny odebereme bokem na pozdější úpravu. Ke zbytku do hrnce přidáme cibuli a lehce orestujeme. Odhrneme ke straně hrnce, vložíme připravené maso a ze všech stran prudce orestujeme. Podlijeme 150ml horké vody, přidáme polévkovou lžíci hořčice a promícháme. Vše zasypeme kedlubnou, nakrájenou na kostky, hrnec uzavřeme víkem a od doby varu dusíme pod tlakem 30minut.
Poté hrnec ochladíme, otevřeme, měkké maso ze šťávy vyjmeme a uchováme v teple.
Šťávu ponorným mixérem rozmixujeme, přidáme nastrouhanou část kedlubny a chvilku provaříme.
Maso zbavené nití nakrájíme na porce a podáváme s připraveným krémem a bramborovým knedlíkem.
Na talíři posypeme nasekaným libečkem a osmaženou slaninou.
Pokud budeme připravovat v obyčejném hrnci, postup je úplně stejný. Maso podlijeme vodou do jeho poloviny a během dušení po troškách tekutinu doplňujeme, aby se maso nepřichytlo. Vody nedáváme příliš moc, kedluben pustí hodně šťávy. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Drahomíra Kořínková - Kocíková

    zavřít okno