Ingredience: | |
vepřová plec | 1 kg |
cibule | 2 ks |
rajče | 1 ks |
špičatá bílá a červená paprika | 1 ks |
česnek | 1 - 2 stroužky |
sladká červená paprika | 1 lžíce |
pálivá červená paprika | dle chuti |
sádlo | 1 - 2 lžíce |
Nokedli: | |
vejce | 2 ks |
hladká mouka | 2 hrnky |
voda | 3/4 hrnku |
sůl | 1/2 lžičky |
Tradiční maďarský pörkölt můžete připravit vlastně z každého druhu masa, kuřecího, vepřového, skopového, hovězího a třeba i ze zvěřiny. Je to takový brácha našeho guláše. Nic složitého. Někde do něj přidávají česnek, někde i rajčatový protlak. Já dělala s česnekem a bez protlaku, ovšem nikdy se nezahušťuje. Maso by mělo být obalené směsí (hustou šťávou), ale nesmí se příliš podlévat.
V Maďarsku k němu většinou připravují nočky zvané nokedli. Tak dneska toto duo u nás doma.
Nakrájenou cibuli orestujeme na sádle dohněda. Přihodíme na kostky nakrájené maso, orestujeme ze všech stran, osolíme, přisypeme obě papriky, posekaný česnek, promícháme a zalijeme asi deckou vody. Maso nesmí být potopené. Přiklopíme a dusíme 40 minut. Podle potřeby malinko podléváme, ale jen tak aby vznikala hustá šťáva. Po uplynulé době přidáme k masu na kostky nakrájené a slupky zbavené rajče a pokrájené papriky. Dusíme ještě půl hodiny nebo do doby, kdy je maso měkké.
Na nokedli dáme do většího hrnce vařit osolenou vodu. V míse smícháme vejce, vodu a sůl a postupně přisypáváme mouku tak, aby vzniklo nepříliš tuhé, lepivé těsto. Buď můžeme nokedli vykrajovat pomocí kávové lžičky, kterou s těstem ponoříme do vroucí vody, a těsto se od lžičky odlepí. Nebo můžete jako já použít cedník na halušky nebo obdobné pomocníky. Jakmile nokedli vyplavou, jsou uvařené. Aby se při chladnutí nelepily, můžete je trošku promastit.