Těsto: | |
mléko | 260 ml |
máslo | 100 g |
hladká mouka | 160 g |
sůl | špetka |
vejce | 4 ks |
prášek do pečiva | 1/2 lžičky |
Krém: | |
mléko | 1/2 l |
rum | 0,5 dcl |
vanilkový pudink | 1 a 1/2 sáčku |
máslo | 125 g |
moučkový přesátý cukr | 100 g |
Karamelová šlehačka: | |
smetana ke šlehání | 2 kelímky (po 250 ml) |
cukr krystal | 200 g |
moučkový cukr | na posypání |
Jednou ze sladkých chutí, kterou miluji, je karamel. A když se řekne slovo karamel, vybavím si buď karamelový pohár, nebo větrníky. Odpalovaného těsta jsem se vždycky bála, ale na internetu jsem posbírala několik tipů a receptů, dala jsem si je dohromady a tady je ten pravý, který chutná nám.
Do mléka přidáme máslo a špetku soli a přivedeme k varu. Do vařícího mléka vsypeme mouku, sundáme z plotny, zamícháme a opět dáme za stálého míchání na plotnu, aby se mouka propařila. Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá na stěny. Necháme chvíli vychladnout a do částečně prochladlého vmícháme postupně všechny vajíčka a nakonec prášek do pečiva. Plechy si můžeme vymazat a vysypat hrubou moukou a vykrajovátkem připravit tvar pro vstříkání těsta, abychom měli všechny stejně veliké, nebo si tvary předkreslíme na pečící papír. Velikost by měla být ideálně v rozmezí 4- 5 cm. Těsto si připravíme do cukrářského pytlíku a stříkáme větrníčky. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230°C, po deseti minutách ztlumíme na 180°C a ještě pečeme dalších 10 minut. Během prvních 10 minut nesmíme troubu v žádném případě neotvírat. Hned po vytažení z trouby každý kousek rozkrojíme.
Krém: Z mléka, rumu a pudinkového prášku uvaříme pudink. Máslo s cukrem důkladně utřeme. Do utřeného másla po částech vešleháme zchladlý (ale ne moc studený) pudink.
Karamelová šlehačka: Jednu smetanu si vlijeme do kastrůlku a zahřejeme, aby byla horká. Cukr za stálého míchání zahříváme ve větším kastrolu, aby se rozpustil a zezlátl. Odstavíme z plotny a vlijeme horkou smetanu. Stále mícháme, dokud se cukr ve smetaně úplně nerozpustí. Při nalití smetany do cukru se prudce vyvalí velmi horká pára a směs vzkypí, proto je potřeba cukr rozpouštět ve velikém kastrolu. Během Kastrol při rozpouštění cukru ve smetaně vrátíme na chvíli na horkou plotnu a hmotu alespoň minutu vaříme. Poté necháme vychladnout, a dáme do ledničky do druhého dne. Druhý den k této hmotě (přes noc dost zhoustne) přimícháme druhou smetanu a elektrickým šlehačem na nejvyšší obrátky ušleháme do hustého krému (trvá to asi pět minut).
Hotové větrníčky potom plníme krémem, karamelovou šlehačkou a posypeme moučkovým cukrem.
Pozn.: z této dávky uděláte cca 30 ks menších větrníků.
Podrobné info: