Pažitka
Název:

Větrníky s krémem a karamelovou šlehačkou


Větrníky s krémem a karamelovou šlehačkou


Ingredience:
Těsto:
mléko260 ml
máslo100 g
hladká mouka160 g
sůl špetka
vejce4 ks
prášek do pečiva1/2 lžičky
Krém:
mléko1/2 l
rum0,5 dcl
vanilkový pudink1 a 1/2 sáčku
máslo125 g
moučkový přesátý cukr100 g
Karamelová šlehačka:
smetana ke šlehání2 kelímky (po 250 ml)
cukr krystal200 g
moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:

Jednou ze sladkých chutí, kterou miluji, je karamel. A když se řekne slovo karamel, vybavím si buď karamelový pohár, nebo větrníky. Odpalovaného těsta jsem se vždycky bála, ale na internetu jsem posbírala několik tipů a receptů, dala jsem si je dohromady a tady je ten pravý, který chutná nám.

Do mléka přidáme máslo a špetku soli a přivedeme  k varu. Do vařícího mléka vsypeme mouku, sundáme z plotny, zamícháme a opět dáme za stálého míchání na plotnu, aby se mouka propařila. Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá na stěny. Necháme chvíli vychladnout a do částečně prochladlého vmícháme postupně všechny vajíčka a nakonec prášek do pečiva. Plechy si můžeme vymazat a vysypat hrubou moukou a vykrajovátkem připravit tvar pro vstříkání těsta, abychom měli všechny stejně veliké, nebo si tvary předkreslíme na pečící papír. Velikost by měla být ideálně v rozmezí 4- 5 cm. Těsto si připravíme do cukrářského pytlíku a stříkáme větrníčky. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230°C, po deseti minutách ztlumíme na 180°C a ještě pečeme dalších 10 minut. Během prvních 10 minut nesmíme troubu v žádném případě neotvírat. Hned po vytažení z trouby každý kousek rozkrojíme. 

Krém: Z mléka, rumu a pudinkového prášku uvaříme pudink. Máslo s cukrem důkladně utřeme. Do utřeného másla po částech vešleháme zchladlý (ale ne moc studený) pudink.

Karamelová šlehačka:  Jednu smetanu si vlijeme do kastrůlku a zahřejeme, aby byla horká.  Cukr za stálého míchání zahříváme ve větším kastrolu, aby se rozpustil a zezlátl. Odstavíme z plotny a vlijeme horkou smetanu. Stále mícháme, dokud se cukr ve smetaně úplně nerozpustí. Při nalití smetany do cukru se prudce vyvalí  velmi horká pára a směs vzkypí, proto je potřeba cukr rozpouštět ve velikém kastrolu.  Během Kastrol při rozpouštění cukru ve smetaně vrátíme na chvíli na horkou plotnu a hmotu alespoň minutu vaříme. Poté necháme vychladnout, a dáme do ledničky do druhého dne. Druhý den k této hmotě (přes noc dost zhoustne) přimícháme druhou smetanu a elektrickým šlehačem na nejvyšší obrátky ušleháme do hustého krému (trvá to asi pět minut).

Hotové větrníčky potom plníme krémem, karamelovou šlehačkou a posypeme moučkovým cukrem.

Pozn.: z této dávky uděláte cca 30 ks menších větrníků.

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Radka Šofrlová

    zavřít okno