Pažitka
Název:

Vícezrnné široké nudle s rukolovým pestem, parmazánem a slunečnicovými semínky


Vícezrnné široké nudle s rukolovým pestem, parmazánem a slunečnicovými semínky


Ingredience:
Těstoviny:
vícezrnná špaldová mouka200 g
vejce2 ks
olivový olej2 lžíce
sůl (pokud těstoviny nechceme vařit čerstvé, ale uchovat, těsto nesolíme, těstoviny by zvlhly)1/2 lžičky
Rukolové pesto:
rukola vanička
olivový olej6 lžic
opražená slunečnicová semínka2 lžíce
nastrouhaný parmazán4 - 5 lžic
česnek1 stroužek
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Při úklidu kuchyňské skřínky jsem narazila na zapomenutý a nepoužitý přístroj, byl to strojek na těstoviny. Dostali jsme jej od manželovo babičky a nikdy nebyl čas a možná ani nálada se do domácích těstovin pustit. Vše je jednou poprvé, tak jsem se rozhodla, že to přece jen zkusím. Pro začátek jen něco jednoduššího, a to široké nudle. Jelikož kombinaci těstovin a pesta miluji, byl výběr toho, co k těstovinám jasný. A když poprvé tak se vším všudy a místo starého dobrého bazalkového pesta, jsem se rozhodla pro pesto rukolové.

Těstoviny:

Mouku prosejete na vál, uděláte důlek, rozklepnete do něj vajíčka, přidáte olej a případně sůl, zamícháte a ze stran postupně přihrnujete mouku. Vypracujete těsto. V případě potřeby můžete přidat navíc trochu vody. Z hladkého, vláčného a nelepivého lesklého těsta vytvarujete bochánek, který necháte nejméně 1/2 - 1 hodinu zabalený do vlhké utěrky nebo fólie odpočinout.
Následně těsto zpracujete buď pomocí strojku a příslušného nástavce nebo ručně.
Nemáte-li strojek, musíte přistoupit k trochu pracnější variantě. Těsto rozdělíte na půl a pomoučněným válečkem obě půlky směrem od sebe rozválíte na podlouhlé placky o výšce asi 3 milimetry. Těstem vždy po několika tazích válečkem lehce pootáčíte. Pláty těsta znovu pomoučníte a přeložíte na poloviny. Ostrým nožem nakrájíte nudle v šířce, kterou potřebujete.
Na vaření vždy použijte velký hrnec a nešetřete vodou, jinak budou těstoviny lepkavé a oslizlé. Na půl kilogramu těstovin počítejte se třemi litry vody. Těstoviny vařte 10 minut v osolené vodě. Scedíme je a necháme na cedníku okapat. Přendáme na mísu, omastíme a protřeseme, aby se nelepily.

Rukolové pesto:

Do mixéru dáme rukolu, olej, česnek, trochu soli, parmazán a slunečnicová semínky a mixujeme, až vznikne pyré. Doporučuji nejprve přidat jen polovinu oleje a tento postupně dolévat jak se bude pesto mixovat.
Uvařené těstoviny smícháme s pestem, aby pesto těstoviny zcela obalilo. Trochu pesta můžeme přidat ještě na těstoviny, posypeme parmazánem a trochou slunečnicových semínek, zakápneme olivovým olejem a můžeme podávat.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno