Těstoviny: | |
vícezrnná špaldová mouka | 200 g |
vejce | 2 ks |
olivový olej | 2 lžíce |
sůl (pokud těstoviny nechceme vařit čerstvé, ale uchovat, těsto nesolíme, těstoviny by zvlhly) | 1/2 lžičky |
Rukolové pesto: | |
rukola | vanička |
olivový olej | 6 lžic |
opražená slunečnicová semínka | 2 lžíce |
nastrouhaný parmazán | 4 - 5 lžic |
česnek | 1 stroužek |
sůl | dle chuti |
Při úklidu kuchyňské skřínky jsem narazila na zapomenutý a nepoužitý přístroj, byl to strojek na těstoviny. Dostali jsme jej od manželovo babičky a nikdy nebyl čas a možná ani nálada se do domácích těstovin pustit. Vše je jednou poprvé, tak jsem se rozhodla, že to přece jen zkusím. Pro začátek jen něco jednoduššího, a to široké nudle. Jelikož kombinaci těstovin a pesta miluji, byl výběr toho, co k těstovinám jasný. A když poprvé tak se vším všudy a místo starého dobrého bazalkového pesta, jsem se rozhodla pro pesto rukolové.
Těstoviny:
Mouku prosejete na vál, uděláte důlek, rozklepnete do něj vajíčka, přidáte olej a případně sůl, zamícháte a ze stran postupně přihrnujete mouku. Vypracujete těsto. V případě potřeby můžete přidat navíc trochu vody. Z hladkého, vláčného a nelepivého lesklého těsta vytvarujete bochánek, který necháte nejméně 1/2 - 1 hodinu zabalený do vlhké utěrky nebo fólie odpočinout.
Následně těsto zpracujete buď pomocí strojku a příslušného nástavce nebo ručně.
Nemáte-li strojek, musíte přistoupit k trochu pracnější variantě. Těsto rozdělíte na půl a pomoučněným válečkem obě půlky směrem od sebe rozválíte na podlouhlé placky o výšce asi 3 milimetry. Těstem vždy po několika tazích válečkem lehce pootáčíte. Pláty těsta znovu pomoučníte a přeložíte na poloviny. Ostrým nožem nakrájíte nudle v šířce, kterou potřebujete.
Na vaření vždy použijte velký hrnec a nešetřete vodou, jinak budou těstoviny lepkavé a oslizlé. Na půl kilogramu těstovin počítejte se třemi litry vody. Těstoviny vařte 10 minut v osolené vodě. Scedíme je a necháme na cedníku okapat. Přendáme na mísu, omastíme a protřeseme, aby se nelepily.
Rukolové pesto:
Do mixéru dáme rukolu, olej, česnek, trochu soli, parmazán a slunečnicová semínky a mixujeme, až vznikne pyré. Doporučuji nejprve přidat jen polovinu oleje a tento postupně dolévat jak se bude pesto mixovat.
Uvařené těstoviny smícháme s pestem, aby pesto těstoviny zcela obalilo. Trochu pesta můžeme přidat ještě na těstoviny, posypeme parmazánem a trochou slunečnicových semínek, zakápneme olivovým olejem a můžeme podávat.