Pažitka
Název:

Vícezrnný mřížkový koláč s jahodami, jablky a mátou


Vícezrnný mřížkový koláč s jahodami, jablky a mátou


Ingredience:
Ingredience:
špaldová mouka200 g
vícezrnná mouka150 g
máslo150 g
prášek do pečiva100 g
vejce2 ks
sůl špetka
vanilkový cukr1 balíček
mléko100 ml
jahody150 g
středně velká jablka4 ks
cukr krupice1- 2 lžíce
mátové lístky hrst
tuk na vymazání formy
vody0,5 dcl
cukr1 lžíce
Postup přípravy:

Už delší dobu na nás "jede" seriál Mach a Šebestová. Ondrášek je prostě zbožňuje, a když v jednom díle jeli na výlet, tak maminka Šebestové připravila na svačinu jahodový koláč. Takový tedy Ondrášek také nutně potřeboval. Sice jahod bylo málo, tak jsem je musela doplnit jablky, ale spokojenost byla veliká.

Obě mouky nasypte do mísy, přidejte máslo nakrájené na kousky, moučkový i vanilkový cukr, prášek do pečiva, špetku soli a 2 vejce, podle potřeby trochu mléka a ze všeho rukama zadělejte tuhé těsto. Pokud by bylo tuhé příliš, přidejte ještě trochu mléka. Těsto uložte do sáčku nebo zabalte do potravinové folie a nechte asi 20 minut odpočinout v lednici.

Troubu zapněte na 180 stupňů a koláčovou formu vymažte kouskem tuku. Jahody a jablka (okrájejte) nakrájejte na malé kousky a promíchejte s cukrem a nasekanými lístky máty.

Z odpočatého těsta oddělte asi 1/4 na mřížky a zbytek rukama urovnejte do koláčové formy. Z odděleného kousku těsta vyválejte placku a pomocí rádélka udělejte proužky na mřížku. Z ovoce slijte případnou tekutinu a dejte ho na dno koláče. Rovnoměrně ho rozprostřete po celé ploše a narovnejte přes něj mřížku.

Lžíci cukru rozpusťte v troše vody a připravený koláč cukrovou vodou potřete. Dejte péct asi na 35–40 minut do trouby.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno