Pažitka
Název:

Vietnamský banánový dort s rumovým pyré


Vietnamský banánový dort s rumovým pyré


Ingredience:
Ingredience:
vejce7 ks
kondenzované mléko1 balení
kokosové mléko1/4 šálku
vietnamská skořice1/2 lžíce
vanilkový extrakt1 lžíce
rozehřáté máslo1 šálek
hladká mouka1 a 1/2 šálku
gran cukr1/4 šálku
banány5 ks
Rumové pyré:
máslo1/4 ks
hnědý cukr1/2 šálku
kvalitní rum1/2 šálku
vanilkový etrakt1 lžíce
sůl špetka
Postup přípravy:

Dorty nepeču. Vlastně vůbec nic sladkého. Musela jsem však vzít pečení na milost, a připravila jsem dort pro první Navařeno. Příjemně mě překvapil, a tak u pečení již zůstanu.

Recept mi poradila má kamarádka z Londýna, které momentálně žije v Miami. Recept je od její vietnamské maminky. Je lehký a nepřeslazený.  Rozhodně stojí za zkoušku.

Předehřejte troubu na 220 C. Vymažte formu na dort a dejte stranou. 
V míse smíchejte nakrájené banány s krystalovým cukrem, dobře promíchejte 
V další míse  ušlehejte vejce se slazeným kondenzovaným mlékem, kokosovým mlékem, skořicí, vanilkou a máslem. Pomocí metly míchejte a přidávejte mouku. Banány přidejte nakonec. 
Nalijte banánové těsto do připravené formy. 
Pečte 40 minut, jestli je dort již upečený vám pomůže test s propíchnutím špejlí (až nebude mít na sobě těsto, dort je hotový).  Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
 
Ve středně velkém hrnci na mírné teplotě rozehřejte  máslo. Přimíchejte cukr a nechte vařit několik minut.  Dejte z plotny a přidejte šlehačku,  vanilkový extrakt, rum, sůl. Metlou rozmíchejte.  Podáváme teplé. Dort si však můžete vychutnat i studený. 
Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Lucie Bártová

    zavřít okno