Ingredience: | |
špaldová mouka hladká | 210 g |
vejce | 3 - 4 ks |
panela | 80 g |
med | 1 lžíce |
Ghí, olej či jiný tuk | 1 lžíce |
prášek do pečiva | 1 ks |
Zdobení: | |
višně, třešně | 550 g |
agarová tyčinka country life | 1 ks |
ovocná šťáva - já měla 100% malinovou EDEN | 200 ml |
domácí rybízová marmeláda | dle chuti |
Už i u nás dozrávají višně, začali jsme postupně pěkně nejdřív plnit bříška, a když už byla plná, začala jsem přemýšlet nad tím, kam s nimi. Tento koláč je velmi povedený a chutný, kombinací ovoce je neomezeně a dá se s ním vyhrát. Rozhodně stojí za vyzkoušení. Koláč je snadný a rychlý, pokud opomenu vypeckování višní.
Příprava korpusu je velmi rychlá. Do mísy dáme celá vejce, přidáme panelu a med, našleháme a střídavě již bez šlehání s pomocí metly vmícháme Ghí či jiný tuk, mouku smíchanou s kypřícím práškem a vlažnou vodou. Alternativu korpusu bez vajec najdete ZDE a alternativu bez vajec a lepku, vegan najdete ZDE.
Připravené těsto nalijeme do dortové formy, kterou jsme si vytřeli tukem a vysypali moukou. Vložíme do trouby a pečeme na 180°C přibližně 30 minut, vyzkoušíme špejlí. Korpus je tmavší díky přidané panele a medu.
Po upečení necháme korpus důkladně vychladnout.
Po vychladnutí si korpus potřeme marmeládou a připravíme si přeliv, korpus necháváme stále ve formě. Do hrnce nalijeme ovocnou šťávu a do ní natrháme agarovou tyčinku. Vypeckujeme si višně. Agarovou tyčinku povaříme do rozpuštění ve šťávě. Když je agar rozpuštěný, přidáme do hrnce vypeckované višně a krátce prohřejeme. Směs můžeme přisladit případně panelou, já neměla potřebu. Nalijeme na korpus potřený marmeládou a dáme do lednice ztuhnout.
Koláč je velmi svěží, lahodný, prostě mizel pod rukama.
Přeji dobrou chuť.
Podrobné info: