Těsto: | |
máslo + lžíce na vymazání formy | 100 g |
mléko | 250 ml |
cukr krupice | 125 g |
jogurt | 100 g |
vejce | 2 ks |
polohrubá mouka | 300 g |
prášek do pečiva | 1 ks |
holandské kakao | 2 lžíce |
strouhaný kokos | větší hrst |
Poleva: | |
máslo | 100 g |
cukr moučka | 100 g |
kakao | 2 lžíce |
rum | 2 lžíce |
vanilkový extrakt (nemusí být) | 1 lžička |
horká voda | 2 lžíce |
strouhaný kokos | 2 hrsti |
Tyhle řezy jsou tak trochu vzpomínkou na dětství. Vláčný kakaový korpus, na něm lepkavá poleva, kterou jsme se jako děti zašpinily i na čele a kokos jako báječná tečka za tím vším! A nedávno nám je shodou okolností upekla jedna i druhá babička. Od obou jsem si vzala recept, a ač byly buchty na chuť skoro stejné, recepty se lišily v náročnosti, takže jsem nakonec zvolila ten jednodušší, ubrala z původního rozpisu velké množství cukru, přidala jogurt pro vláčnost a vznikly řezy, které vám dnes přináším ve formě receptu. Kolegům jsem je nedávno přinesla fyzicky do práce a řezy mizely rychlostí blesku a na koho nezbylo, litoval.
Těsto
Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Máslo nakrájíme do mléka a zahříváme, dokud se máslo nerozpustí - lze v rendlíku na sporáku nebo v misce v mikrovlnce. Směs promícháme, přisypeme cukr a vložíme jogurt a opět promícháme. Přidáme celá vejce a metličkou v ruce prošleháme.
V čisté misce smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao. Přidáme k tekuté části a promícháme do homogenního těsta.
Vysoký plech (30 x 40 cm) nebo adekvátně velký pekáček vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Na plech vylijeme těsto, stěrkou uhladíme (vychází relativně nízké, toho se nelekejte) a vložíme do rozpálené trouby na 15 minut.
Po upečení buchtu vytáhneme a špejlí propícháme celou buchtu (já dělám dírky asi 3 cm od sebe, je to proto, aby poleva pak zatekla i do dírek a ještě více zvláčnila řezy). Hned umícháme polevu.
Poleva
Máslo rozehřejeme, nasypeme do něj cukr a kakao a metličkou pečlivě promícháme. Pak přidáme postupně rum s vanilkovým extraktem a nakonec horkou vodu. Měla by vzniknout lesklá polotekutá poleva. Tu nalijeme na ještě horkou buchtu, rozetřeme do všech koutů a posypeme strouhaným kokosem.
Necháme zcela vychladnout a skladujeme v chladu. Před servírováním necháme buchtu 15 minut na teple, aby povolila, pak je vláčná a šťavnatá.
Podrobné info: