Pažitka
Název:

Vláčné kakaové řezy


Vláčné kakaové řezy


Ingredience:
Těsto:
máslo + lžíce na vymazání formy100 g
mléko250 ml
cukr krupice125 g
jogurt100 g
vejce2 ks
polohrubá mouka300 g
prášek do pečiva1 ks
holandské kakao2 lžíce
strouhaný kokos větší hrst
Poleva:
máslo100 g
cukr moučka100 g
kakao2 lžíce
rum2 lžíce
vanilkový extrakt (nemusí být)1 lžička
horká voda2 lžíce
strouhaný kokos2 hrsti
Postup přípravy:

Tyhle řezy jsou tak trochu vzpomínkou na dětství. Vláčný kakaový korpus, na něm lepkavá poleva, kterou jsme se jako děti zašpinily i na čele a kokos jako báječná tečka za tím vším! A nedávno nám je shodou okolností upekla jedna i druhá babička. Od obou jsem si vzala recept, a ač byly buchty na chuť skoro stejné, recepty se lišily v náročnosti, takže jsem nakonec zvolila ten jednodušší, ubrala z původního rozpisu velké množství cukru, přidala jogurt pro vláčnost a vznikly řezy, které vám dnes přináším ve formě receptu. Kolegům jsem je nedávno přinesla fyzicky do práce a řezy mizely rychlostí blesku a na koho nezbylo, litoval.

Těsto

Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Máslo nakrájíme do mléka a zahříváme, dokud se máslo nerozpustí - lze v rendlíku na sporáku nebo v misce v mikrovlnce. Směs promícháme, přisypeme cukr a vložíme jogurt a opět promícháme. Přidáme celá vejce a metličkou v ruce prošleháme.

V čisté misce smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao. Přidáme k tekuté části a promícháme do homogenního těsta.

Vysoký plech (30 x 40 cm) nebo adekvátně velký pekáček vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Na plech vylijeme těsto, stěrkou uhladíme (vychází relativně nízké, toho se nelekejte) a vložíme do rozpálené trouby na 15 minut.

Po upečení buchtu vytáhneme a špejlí propícháme celou buchtu (já dělám dírky asi 3 cm od sebe, je to proto, aby poleva pak zatekla i do dírek a ještě více zvláčnila řezy). Hned umícháme polevu.

Poleva

Máslo rozehřejeme, nasypeme do něj cukr a kakao a metličkou pečlivě promícháme. Pak přidáme postupně rum s vanilkovým extraktem a nakonec horkou vodu. Měla by vzniknout lesklá polotekutá poleva. Tu nalijeme na ještě horkou buchtu, rozetřeme do všech koutů a posypeme strouhaným kokosem.

Necháme zcela vychladnout a skladujeme v chladu.  Před servírováním necháme buchtu 15 minut na teple, aby povolila, pak je vláčná a šťavnatá.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno