Pažitka
Název:

Vláčné škvarkové placky


Vláčné škvarkové placky


Ingredience:
Ingredience:
mléko100 ml
droždí30 g
cukr1 lžička
hladká mouka500 g
sádlo100 g
škvarky220 g
žloutek2 ks
sůl2 lžičky
zakysaná smetana200 g
pepř špetka
mletý kmín špetka
vejce na potření
Postup přípravy:

O víkendu jsem škvařila sádlo a měli jsme takové "vepřové hody", nepíši zabijačkové, protože jsem měla opravdu jen to vepřové sádlo. Takže jsme měli škvarky, chlebík se sádlem a cibulí a upekla jsem i škvarkové placky. 

Nejprve si ohřejeme mléko, přidáme cukr a rozdrobíme droždí. Mezitím, co necháme vzejít kvásek, tak si na vál odvážíme mouku, přidáme sůl, pepř, kmín, změklé sádlo, žloutky a nakonec přidáme i kvásek včetně mléka. Jakmile máme těsto dobře propracované, přidáme i škvarky na jemno pokrájené a znovu propracujeme. Takt připravené těsto necháme v misce pod utěrkou odpočívat na teplém místě asi hodinu. Po vykynutí znovu těsto propracujeme a na pomoučněném vále vyválíme plát o síle asi 1 cm. Pak již jen pomocí sklenice, nebo hrnečku vykrájíme kolečka. Připravené placky překládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a můžeme posypat kmínem, sezamem, nebo hrubozrnnou solí Pečeme v předehřáté troubě na 170°C do zlatova, asi 15 minut. Z uvedeného množství jsem upekla 3 plechy po 12 kusech malých placek.

Podrobné info:
Počet porcí36 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno