Těsto: | |
jogurt Hollandia | 220 g |
šáchrová mouka | 80 g |
kokosová mouka | 40 g |
vejce | 1 k |
třtinový cukr Muscovado | 40 g |
sůl | špetka |
prášek z vinného kamene | 2 lžičky |
Náplň: | |
větší jablka | 3 ks |
skořice | špetka |
Posypka: | |
jemné ovesné vločky | 100 g |
kokosová mouka | 20 g |
máslo | 50 g |
sladový sirup | 2 lžíce |
třtinový cukr | 1 lžíce |
Jednoho zimního večera mne jako obvykle honila mlsná, navíc jsem chtěla upéct něco na zub i pro malou, tak jsem nakoukla do oblíbené skupinky Vaříme malým dětem. Zde mě zaujal recept od skvělé kuchařky Aleny Chramostové - inspirovala jsem se jejím jogurtovým koláčem, který vypadal tak lákavě. Ale nebyla bych to já, abych si ho zase nepozměnila a udělala trochu podle sebe a svých dostupných surovin. Každopádně to byla moje premiéra použít jogurt do těsta, stejně jako vyzkoušet dosud ve spíži schované mouky - šáchorovu a kokosovou. Byl to trochu experiment, ale myslím, že stál za to, manžel nemá rád suché koláče a tenhle byl krásně vláčný, že si na něm pochutnal. Stejně tak malá princezna, která je trošku vybíravá.
Na hrubém struhadle si do mísy nastrouháme 3 oloupaná jablka. V druhé misce si smícháme všechny ingredience na korpus, až vytvoříme polotekuté těsto, které vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem (já mám průměr 22 cm) a rovnoměrně rozetřeme. Na těsto poklademe nastrouhaná jablíčka, která zasypeme skořicí.
Ze surovin na posypku vytvoříme drobenku, kterou rozprostřeme navrch koláče. Dáme péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů přibližně 35 minut. Po vytažení z trouby necháme minimálně půl hodinky zchladnout.
Původně byl koláč přichystán jako snídaně na ráno, ale půlka se snědla ještě ten den večer, holt chutě byly silnější.