Pažitka
Název:

Vlažný těstovinový salát s karamelizovanou cibulí a nivou


Vlažný těstovinový salát s karamelizovanou cibulí a nivou


Ingredience:
těstoviny (vrtulky)500 g
červená cibule3 ks
niva200 g
kuřecí prsa (u varianty s masem)500 g
petrželka hrstka
ocet dle chuti
krystalový cukr (nebo třtinový) dle chuti
máslo kousek
rostlinný olej (u varianty s masem) trochu
sůl špetka
pepř špetka
Ingredience:
Postup přípravy:

Pokud nejste v kuchyni moc zdatní nebo nevlastníte dobře vybavenou kuchyň, nebo prostě nechcete kupovat olivový olej a další finančně náročnější suroviny, tak právě pro vás je tento recept! 

Potřebujete k němu pouze základní suroviny jako je rostlinný olej, máslo, cukr, ocet, sůl a pepř. Samozřejmě jsou potřeba 4 další suroviny, které běžně seženete i v malé sámošce! =) Navíc tento recept není ani moc finančně náročný. Pokud máte doma základní suroviny, tak vás jedna porce vyjde na 36 Kč. Pokud si k tomu však přidáte kuřecí maso, jako jsem udělala já, tak porce vyjde na 60 Kč, což je pořád fajn, podle mě. =)

Dejte vařit do velkého hrnce osolenou vodu. Až se voda začne vařit, vhoďte do ní těstoviny a uvařte je podle návodu tak, aby nebyly rozvařené. Červenou cibuli nakrájejte na půl kolečka. V hrnci pomalu roztopte 50 gramů másla. Až bude máslo roztopené, vhoďte do hrnce cibuli a restujte ji. Nezapomeňte cibuli stále promíchávat, aby se vám nepřipálila. Až cibule změkne, přidejte k ní 2 lžíce cukru a důkladně promíchejte. Cukr by na cibuli měl zkaramelizovat. Až bude cibule obalená takovým jakoby lákem, přidejte půl lžíce octa a trochu soli. Důkladně promíchejte a cibuli máte hotovou. =) Pak stačí nasekat listy petrželky a nakrájet nivu na drobné kostičky a vše smíchat s uvařenými těstovinami. Samozřejmě podle chuti dosolte a dopepřete. =)
Varianta s masem: kuřecí prsa nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozpalte olej a vhoďte kuřecí kostičky. Osolte a opepřete. Až budou kostičky orestované, podlijte je sklenicí vody (200ml). Až se voda téměř vypaří, trvá to asi 10 minut, odstavte pánev z plotny. Kuřecí kostičky můžete scedit, aby případná tekutina, která zůstala v pánvi, odkapala. K těstovinám s cibulí a nivou přidejte udělané kostičky masa. Podávejte ne hned, asi tak po 10 - 15 minutách. Měl by to být takový vlažný těstovinový salát. Chutě se tak rozplynou nejlépe. =)


Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno