Pažitka
Název:

Vločkové mléko


Vločkové mléko


Ingredience:
Ingredience:
ovesné vločky50 g
voda + voda na zalití vloček0,5 l
Postup přípravy:

Člověk nemá hodnotit něco, co sám neokusil. Rostlinná mléka nemusí být chápána jen jako chuťová nebo technologická alternativa k mlékům živočišným, ale způsobem, jak z obilovin, ořechů nebo olejnatých semen získat jinou formou zdraví prospěšné živiny. Dnes jsem chtěla zkusit udělat domácí rostlinné mléko. Není to nic složitého a postup je velice jednoduchý. Vybrala jsem si mléko vločkové, protože ovesné vločky máme moc rádi. Pro začátek jsem zkusila jen na ochutnání a myslím, že příště udělám víc.

Vločky dejte do misky a zalijte vodou tak, aby byly ponořeny tak akorát. Nechte nejlépe přes noc (ale stačí i pár hodin) nasáknout vodu. Poté dejte vločky do mixéru a dolijte čerstvou vodou. Používá se poměr 100g surovin (v suchém stavu) na 1 l vody. Několik minut mixujte. Hotové mléko je pak hezky napěněné. Vzniklé mléko přeceďte přes sítko nebo plátýnko. Pokud chcete mít mléko jemné, přeceďte mléko vícekrát.

Hotové mléko je možné osladit (datlovým sirupem, třtinovým cukrem nebo přímo ovocem), vhodné je také přidat špetku soli pro zvýraznění chuti. Vypijte nebo uskladněte v uzavřené nádobě v lednici. Vydrží cca 4-5 dní.

Mléko je možné vyrobit např. z konopného semínka, rýže, máku, ovesných vloček a mandlí. Já jsem mléko použila nejen na pití, ale i na přípravu např. rychlých dezertů do skleničky.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno