Korpus: | |
celozrnné ovesné vločky | 100 g |
strouhaný kokos | 100 g |
voda | dle potřeby |
banán | 1 ks |
bio vanilkový puding (prášek) | 45 g |
med | 45 g |
máslo (či jiný tuk, např. kokosový olej) | 50 g |
Náplň: | |
polotučný tvaroh ve vaničce | 250 g |
zralý banán | 2 ks |
med | 1 lžíce |
bio vanilkový puding (prášek) | 2 lžíce |
goji | na ozdobení |
Ráda si doma připravuji rostlinná mléka a jedním z našich oblíbených je i kokosové. Jak to tak bývá po jeho přípravě je vymačkaný kokos odpadem a mě je ho vždy líto vyhodit. Ve většině případů jej využívám do pečení a dnes tomu nebylo jinak. Použila jsem jej jako jednu složku do korpusu koláče. Chtěla jsem jej upéct bez mouky a vejce a povedlo se. Z výsledku jsem měla radost a o to větší pak byla, když do manžela a syna padal jeden kousek za druhým.
Nejprve si připravíme korpus na koláč. Kokos si dáme do misky a zalijeme vodou, tak aby se nám namočil a nasákl. Stačí cca 10 minut. Poté si do velké mísy nasypeme ovesné vločky a scezený kokos a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme rozmačkaný (nebo rozmixovaný) banán, med a povolené máslo a pudinkový prášek. Vše dobře promícháme. Koláčovou formu si vyložíme pečícím papírem a těsto do něj natlačíme. Pomůžeme si vypouklou stranou lžíce, kterou občas namočíme ve studené vodě. Díky tomu těsto ve formě rovnoměrně rozprostřeme.
Poté si připravíme náplň do koláče. V míse smícháme tvaroh, rozmačkané (nebo rozmixované) banány, pudinkový prášek a případně med. Vše pořádně promícháme. Náplň pak nalijeme na těsto do koláčové formy. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů cca 30 minut.
Po upečení necháme mírně zchladnout a poté dle fantazie ozdobíme jednotlivými plody goji.
Podrobné info: