Pažitka
Název:

Voňavé pomalu dušené hovězí s hlívou, kapustičkami a bramborovou kaší


Voňavé pomalu dušené hovězí s hlívou, kapustičkami a bramborovou kaší


Ingredience:
Maso:
cibule1 ks
sádlo1 lžíce
hlíva střičná350 g
hovězí krk1,5 kg
koření 5 vůní1 lžička
rajčatový protlak1 lžíce
suché červené víno0,5 l
vývar0,5 l
kořenící balíček dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Kapustičky:
růžičková kapusta1 kg
máslo3 lžíce
balsamikový krém1 lžička
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Příloha:
bramborová kaše dle potřeby
Postup přípravy:

Kdo by se byl nadál, ale už je to pomalu kvartál od Vánoc a máme za dveřmi Velikonoce! Venku je ale hnusně, sychravo a dokonce přes noc nasněžilo, takže to vypadá, že se nám ta zima jen tak nevzdá. Mě skolila choroba a tak ležím v posteli a dívám se na to bílo za okny a vzpomněla jsem si právě na Vánoce. Proto vám přináším recept, který jsem během vánoc vařila a který je ideální do takovéhoto počasí. Prohřeje tělo,  naladí mysl a klidně se může hodit na sváteční oběd. Nebo že by páteční večeři při svíčkách? Poslouží dobře i jako nabíječ energie po pobytu venku v tomto nečase. A protože z jídla krásně voní vánoční koření, možná že si při něm na vánoční čas zavzpomínáte.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Do listů pórku důkladně zabalte koření a svažte provázkem (můžete celé ještě zabalit do plátýnka). Očistěte hlívu a nakrájejte ji na proužky asi cm široké a 5 cm dlouhé.

Maso nakrájejte na kostky. Nejlépe v litinovém hrnci na sádle zpěňte cibuli a přidejte maso, které rychle zatáhněte. Přidejte hlívu a tu taky ještě trochu osmahněte. Osolte a opepřete, přidejte lžičku koření 5 vůní a nechejte rozvonět. Přidejte protlak, promíchejte a zalijte vínem. Všechno připečené důkladně rozmíchejte. Přilijte vývar, přidejte kořenící balíček, přiklopte a dejte do trouby rozpálené na 140°C pomalu dusit. Duste maso dlouho (klidně i 4 a více hodin) ale po 2 hodinách pak co půl hodiny promíchejte a kontrolujte, zda se maso nepřipéká. Pokud nemáte moc času, pak pečte na větší teplotu (170°C cca 2 hodiny s častější kontrolou). Ale bude lepší si ten čas najít (vy vlastně neděláte nic, jen je třeba to občas zkontrolovat).  Na konci pečení vyndejte balíček s kořením, ochutnejte a dosolte, dopepřete, případně, jestli jste měli příliš kyselé víno, můžete i trochu dosladit (nejlépe javorovým sirupem).

Asi 1/2 hodiny před dokončením si dejte vařit brambory na kaši. Mezitím připravte kapustičky.

Kapustičky zbavte horních nevzhledných slupek (pokud je má) a omyje. Do hrnce dejte vodu, uveďte ji k varu a osolte ji. Vložte kapustičky a vařte asi 2 minuty. Kapustičky vytáhněte a dejte do mísy s ledovou vodou. Nechte je vychladnout asi 3 minuty a pak sceďte. Překrojte napůl. V pánvi rozpusťte máslo a kapustičky na něm dozlatova opečte. Přidejte malou lžičku balsamika a promíchejte. Osolte a trochu opepřete bílým pepřem.

Dodělejte bramborovou kaši, jak jste zvyklí a podávejte s masem a kapustičkami. 

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lucie Bílková

    zavřít okno