Pažitka
Název:

Voňavý jáhlový nákyp s jahodami a švestkami


Voňavý jáhlový nákyp s jahodami a švestkami


Ingredience:
Ingrediennce:
jáhly250 g
badyán1 hvězdička
mletá skořice1 lžička
mletý kardamom1/2 lžičky
zakysaná smetana300 g
vejce2 ks
xylitol nebo jiné sladidlo2 lžíce
vanilkový cukr2 ks
jahody + švestky dle chuti
plátky másla dle potřeby
Postup přípravy:

U nás dnes po hodně dlouhé době sladký oběd. Škoda, že se nedá přenést ta úžasná vůně...

Jáhly uvaříme podle návodu ve vodě spolu s kořením (skořice, badyán, kardamom). Když se nám začínají jáhly přichytávat, vypneme plotýnku a necháme dojít pod pokličkou do měkka. Zatím si smícháme zakysanou smetanu, vejce, xylitol a vanilkový cukr. Jahody a švestky si nakrájíme na půlky. Do lehce zchladlých jáhel vmícháme smetanovou směs. Zapékací nádobu vymažeme máslem a vrstvíme jáhly, na ně poklademe půlky ovoce a zase jáhly a opět ovoce. Končíme vrstvou jáhel, kterou uhladíme a můžeme dát péct. Pečeme na 190 stupňů asi 45 minut a chvíli před koncem poklademe povrch nákypu plátky másla, aby vznikla hezká kůrka. Nezbývá než jen popřát dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno