Ingrediennce: | |
jáhly | 250 g |
badyán | 1 hvězdička |
mletá skořice | 1 lžička |
mletý kardamom | 1/2 lžičky |
zakysaná smetana | 300 g |
vejce | 2 ks |
xylitol nebo jiné sladidlo | 2 lžíce |
vanilkový cukr | 2 ks |
jahody + švestky | dle chuti |
plátky másla | dle potřeby |
U nás dnes po hodně dlouhé době sladký oběd. Škoda, že se nedá přenést ta úžasná vůně...
Jáhly uvaříme podle návodu ve vodě spolu s kořením (skořice, badyán, kardamom). Když se nám začínají jáhly přichytávat, vypneme plotýnku a necháme dojít pod pokličkou do měkka. Zatím si smícháme zakysanou smetanu, vejce, xylitol a vanilkový cukr. Jahody a švestky si nakrájíme na půlky. Do lehce zchladlých jáhel vmícháme smetanovou směs. Zapékací nádobu vymažeme máslem a vrstvíme jáhly, na ně poklademe půlky ovoce a zase jáhly a opět ovoce. Končíme vrstvou jáhel, kterou uhladíme a můžeme dát péct. Pečeme na 190 stupňů asi 45 minut a chvíli před koncem poklademe povrch nákypu plátky másla, aby vznikla hezká kůrka. Nezbývá než jen popřát dobrou chuť!
Podrobné info: