Ingredience na cca 20 kousků: | |
vlašské ořechy | 50 g |
slunečnicová semínka | 50 g |
datlová pasta | 150 g |
mandlové máslo (neslazené) | 100 g |
sušené mléko nebo moučkový cukr | na vysypání formiček |
Náplň: | |
mléko | 100 ml |
kokosový cukr | 30 g |
přepuštěné máslo (ghí) | 40 g |
Vosí hnízda neboli úly jsou naše nejoblíbenější vánoční cukroví. Když jsem se ptala, jaký recept byste na Vánoce nejvíce uvítaly, nejvíce z vás si přálo právě je. Je tedy evidentní, že ve vášni pro vosí hnízda nelítám rozhodně sama. Letos jsem se tedy zkusila zbavit těžkého krému, strouhaných piškotů a žloutků, a vymyslela pro vás recept na jejich zdravější a neméně dobrou verzi.
Ořechy a semínka najemno umelte a smíchejte s měkkou datlovou pastou a ořechovým máslem. Datlová pasta je hmota z rozmělněných datlí, kterou koupíte v podobě kostičky ve zdravé výživě. Pokud se vám ji sehnat nepodaří, postačí umlít datle, které jste předtím nechali nějakou dobu máčet. Chce to ale trošku trpělivosti a hlavně výkonný mixér (a jelikož ani jedno nemám, jsem ráda za pastu kupovanou).
Hmotu pořádně prohnětejte rukama a vytvořte kompaktní těsto. Pokud by vám nedrželo tvar, je možné, že je vaše pasta sušší nebo ořechy více sají, přidejte tedy malé množství vody a znovu hnětejte.
Hotové těsto můžete ihned začít tlačit do formiček. Ty se často vysypávají cukrem, aby se hmota z formičky lépe dostala. A protože já jsem chtěla recept opravdu zcela bez bílého cukru, zvolila jsem pro tyto účely stejně funkční sušené mléko. Z hmoty uválejte malou kuličku, tu obalte v sušeném mléce a natlačte do formičky. Nejlepší je, když k tomuto účelu využijete opačný konec vařečky, kterým vytvoříte krásný důlek a těsto z formičky dostanete, aniž by se vám lepilo na ruce.
Hotové úly nechejte řádně vyschnout, aby se lépe plnily. Klidně je můžete nechat i několik dní, nic se jim nestane.
Pro náplň ohřejte mléko a nasypte do něj kokosový cukr. Na velmi mírném plameni za občasného promíchání vařte cca 15 minut. Poté odstavte a do teplé hmoty vmíchejte ghíčko, dokud se zcela nerozpustí. Dobře promíchejte a nechte ztuhnout v lednici. Výsledného krému by mělo být něco kolem 100 ml a měl by vystačit přesně na 20 úlků. Jeho chuť je krásně karamelová a úžasně dobrá, velmi podobná karamelovému salku (což dělá právě kokosový cukr, určitě ho tedy nevynechejte).
Vyschlé úly plňte vychladlým krémem (doporučuji přes zdobící sáček) a uzavřete piškotem. Přiznávám se, že v původním plánu bylo dotáhnout recept k dokonalosti v podobě domácího piškotu, ovšem v časovém presu jsem to vzdala. Pokud stíháte a máte chuť, určitě si pro úlky domácí piškoty upečte.
Pokud se vám nechce vyrábět krém, můžete úly zkusit naplnit třeba ořechovým máslem. Budete mít ořechové kombo.
Dětská specifika:
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: